ПОГЛЕД ИЗ МРТВОГ УГЛА: НАРОДНА ПОЗЛАТА

SIROMAŠTVO EUГотово да нема народа у региону или у Еврпи који би био толико „отпоран“ на актуелне политичке процесе као што су то Срби. Србија више од две деценије је под сталним стресовима, притисцима, претњама, сукобима  променама власти, системски сиромашена и тако у круг. Србија је постала живи експеримент „владара света“. Највећу цену свих тих притисака плаћају грађани Србије. Издржали смо санкције, чак и НАТО агресију. Србија је истрпела промену власти и пад Милошевића, истрпела је обмане нове власти после петог октобра, а сада „трпи“ нова решења, и све то како би што пре доспела до обећаних предала, тј. „ЕУ Елдорада“. Србија ће сигурно преживети, али оно што недостаје јесте капацитет за организовање грађанског отпора, како се то већ ради у државама ЕУ.

 

Србија се приближава бројци од милион незапослених. Приближавамо се и висећем „банкротству“, али и то је већ виђено у Србији. Навикли смо се већ на поразе у БиХ, Хрватској, на Косову 1999. године, тако да актуелни „бриселски споразум“ није ништа друго до наставак прихватања реалности, али и националне „отупелости“ на форме притисака. Подаци економске природе говоре да је Србија на „рубу провалије“ и да је грађанима једини циљ да преживе. Одржати се некако у животу значајније је од националног поноса, части и виталних вредности. То је општа дијагноза за Србију. Ако је дефицит за три месеца био 50 милијарди динара, веома груба рачуница показује да би до краја године мога да достигне 200 милијарди, а у закону стоји да не би смео да пређе 122 милијарде. Држава Србија се у последњих годину дана, као по неком суманутом таксиметру задуживала 151 евро у секунди. Јавни дуг Србије је на крају марта износио 19,39 милијарди евра. Дуг је у односу на март прошле године увећан за 4,77 милијарди евра, што у просеку износи 13,1 милион евра дневно.

 

И како сада да протестују осиромашене патриоте? Словеначки социолог Растко Мочник каже: „Протести су компликована ствар. Ако људи заиста живе у беди не могу на протесте, јер морају да зарађују да би преживели. Ако се створи значајна група која нема другог излаза, онда је то велики проблем и протести нису довољни. Србија није довољно богата да би ишла на протесте, а хвала богу, још није довољно сиромашна да би јој требало нешто више од протеста. До таквих ломова нужно долази с уласком у ЕУ. За Словенију Европска унија је била велика илузија у чије име се народ одрицао много тога. Кад смо ушли, ЕУ је била у успону и ништа се код нас није осећало. А сада, када је Европа у кризи, она је много јаче погодила периферију ЕУ, којој припада и Словенија“. Дакле, Србија ће уз мање потресе политичке и економске природе „прегрмети“ све оно што би се могло назвати пораз, патња и понижење, јер нема другог решења нити споља, нити унутар саме себе. Бар не оног видљивог и организованог. Без подршке ЕУ тешко да можемо да добијемо подршку ММФ без кога Србија оде у банкротство. Дуг је списак увреда према Србији, али како каже пословица: „Све ће то народ позлатити“.

 

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: