ШТА РЕЋИ НА ТО: НАТО ЧУВА КОСОВО!?

NATO KOSOVOПо новом споразуму између званичног Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, НАТО треба да осигура безбедносну функцију заштите Срба на северу Косова. То би требао да буде довољан гарант да Војска Косова која је у оснивању неће окупирати север Косова, осим у случају „елементарних опасности“.  Поред  „помоћи“ у случају природних катастрофа будуће оружане снаге Косова са КФОРом штитиће Косово и од тероризма заједно са Косовском полицијском службом (КПС). НАТО преузима безбедност севера Косова и штити Србе од удара албанског екстремизма и насилног освајања северног Косова. Припадници КПС на северу Косова биће дефинисани по етничком саставу и смештени у северној Косовској Митровици, али ће примати приштинску плату, што значи да ће их званична Приштина и унапређивати. Све се, дакле, ради по законима Косова, уз асистенцију ЕУЛЕКС-а и КФОР-а, односно НАТО-а.

 

Почев од НАТО агресије 1999. године, па све до сада, Срибије нема на Косову и Метохији. Након агресије донета је „компромисна“ Резолуција 1244 СБ УН, а на Косову су пристигле снаге УНМИК и КФОР. Погубном Тадићевом политиком са терена је повучен УНМИК, а њега замењује ЕУЛЕКС. На жалост били смо сведоци да је НАТО преко КФОР-а на Косову „мекано“ реагово 2004. године у ужасном „мартовском погрому“ Срба. Осим што су организовани протести, Србија није могла, или можда није била спремна да на било који начин другачије реагује. Косово је признато од стране већине држава. Признато је и од САД које су „мозак“ НАТО-a.

 

Србија је чланица Партнерства за мир, али није њен члан, већ је одабрала да буде неутрална. Тако је бар за сада. Политичке и економске везе Србије са Руском федерацијом искључују свако приближавање НАТО савезу. Међутим, сада је НАТО гарант безбедности севера Косова. То је најбоља могућа „препорука“ да се Србија у блиској будућности окрене НАТО савезу. Приближавање Србије НАТО савезу је раскидање веза са Руском федерацијом са којом Србија има стратешке уговоре и војно-техничку сарадњу.

 

НАТО ће штитити безбедност Косова у складу са НАТО интересима на Балкану. Питање је колико их уопште интересују Срби на северу Косова. Истовремено, питање је да ли ће Срби на северу Косова смоћи снаге да „сваре“ НАТО заштитнике, након отвореног непријатељства 1999. године. НАТО ће, пре свега, штитити суверенитет и интегритет Косова и својим присуством радити на спречавању међуетничког конфликта ширих размера. На тај начин Србија је неутралисана. Званични Београд престаје да буде „државни фактор“ на Косову, као што је то било до сада. Руска федерација и СБ УН биће изван безбедносних ингеренција на Косову.  Све анкете показују да су грађани Србије против уласка у НАТО, а сада НАТО треба да нам буде гарант мира и безбедног живота на северу Косова.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: