ЕПИЛОГ ПРЕГОВОРА: КИДАЊЕ „КОСОВСКОГ ЧВОРА“

TU PARAFIRAJ BRALEДанас је дан „Д“ за очување територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије. Данас ће званични Београд писмено обавестити високу представницу ЕУ Кетрин Ештон да ли прихвата „бриселски договор“. Судећи по Дачићевом парафу стављеном на „папир“ Кетрин Ештон уз Тачијев хијероглиф, као и свим изјавама које је наш премијер дао у смислу да је ово најбоља понуда коју је Београд  добио, велика је вероватноћа да ће Влада Србије ставити тачку на преговоре и „аминовати“ потписивање споразума. У чему се све састоји та „најбоља“ понуда?

 

У бриселском споразуму  изненађујуће је да су се обе стране договориле да неће једна другу блокирати нити подстицати друге да блокирају напредак неке од страна на њеном европском путу. У петнаестој тачки се предвиђа да две стране формирају Одбор за примену договора уз подршку ЕУ. То значи да ће се Србија пред Европском унијом доле и живим Богом горе, обавезати да неће спречавати полупризнату псеудорепублику Косово да „крупним“ корацима постане чланица бројних међународних организација. То што нећемо „подстицати друге да блокирају напредак“, у преводу са српског на српски значи да ће Русија и Кина бити замољене да нам више не помажу и да не показују свету да су већи Срби од нас самих. Крешимир Пантић, заменик директора владине Канцеларије за КиМ, у оштром иступу подсетио је све у Београду да треба да се „придржавају Устава Србије, у којем пише да је КиМ саставни део Србије“.

 

„Нико нема право да убеђује Србе на северу да ће живети боље, јер ће командири полицијских станица бити Срби. То није уступак, јер су и до сада командири били Срби. Такође, нико нема право да нам каже да ћемо имати другостепени суд у Косовској Митровици у којем ће бити већински српски радници, јер ће коначну реч дати наводни Апелациони суд који ће српску заједницу третирати као и онај у Митровици или било где на Космету“, истакао је Пантић, уз јасну поруку заваничном Београду, али и премијеру Ивици Дачићу да узме овај споразум из Брисела и дође на измучено Косово да га спроводи заједно са Хашимом Тачијем.

 

Колико је у својој бити овај (не)повољни споразум више од уступка, а мање од компромиса потврђује светској јавности и Хашим Тачи речима да је предлог споразума у складу са Уставом Косова који говори о спровођењу међународног права. У праву је главни и одговорни уредник „Политике“ Драган Бујошевић када нас у свом уводнику подсећа да „у овом моменту Србија на Космету има незаштићене Србе јужно од Ибра за које важе закони Приштине, недовољно заштићене Србе северно од Ибра за које не важе закони Приштине, Космет у свом Уставу, али ниједан орган државе Србије на Космету“. Изгледа да је званични Београд „стис’о зубе“ пред чином самоанпутације. Косовски чвор је почео да се кида са јасним назнакама ко ће извући дебљи крај.

 

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: