ГЕОПОЛИТИКА: НЕМАЧКА ВРЕБА БАЛКАН

KOSOVSKA ZAHVALNICAСрбија неможе бити оптимиста у блиској будућности око статуса у ЕУ, не само због Косова и Метохије,већ и због њене  укупне позиције на Балкану и у односима снага САД-ЕУ и Руске федерације.ЕУ преко Немачке „удара темпо“ условљавања Србије без обзира што је њен најзначајнији економски партнер. Немачка у последних сто година има стратешке геополитичке интересе на Балкану.

Њен  највећи камен спотицања био је и остао положај Србије.Да подсетимо, тако је било и 1914. године,1941. године,1991. године, али и око признања Косова и власти у Приштини 2008. године. У последње време је присутна потреба да се Србија уцењује на путу ка ЕУ.Немачка је била стратешки партнер Србије 1914. године, па је  Србија ратовала са моћном Немачком царевином и Аустроугарском  монархијом.Србија, односно, краљевина Југославије је поново активрала јак економски  однос с Немачком после убиства краља Александра 1934. године на челу са тадашњим премијером Краљевине Југославије и германофилом др МиланомСтојадиновићем.

Немачка није желела да Југославија јача у склопу „Мале  атанте“ (Југославија,Румунија,Чехословачка), па је то био  повод за перфидно економско окупирање Југославије и јачање сепаратизма који је довео  до окупације и њеног распада. После Другог светског рата,  у време владавине социјалдемократе Вили Бранта, Брозова Југославија је ојачала посебне везе с Немачком. Таквим односима посебно је допринео велики број „гастарбајтера“. Немачко уједињење   новембра 1989. године отворило је пут њеног јачања у Европи и доминације у ЕЗ(касније ЕУ), уз распад  Југославије,СССР-а и Чехословачке.Немачка се ујединила, а СССР као победник у  Другом светском рату се распао. Исту судбину је доживела и Југославија.Немачка је у периоду 1990-2000. године била изузетно антисрпски расположена. Још тада је имала јак утицај  на албански сепаратистички покрет који је  припреман за рат  и тероризам на Косову и Метохији, уз помоћ тајне службе БНД и немачких  политичара  и медија.

Немачка је признала Косово из више разлога.Први је схватање да Србија треба да буде у преткумановском периоду без Косова, што би значило поништавање тековина Првог балканског рата. Други разлог су стратешки економски  утицаји Немачке на Косову кроз природна и рудна богатства .Трећи разлог је перфидна подршка Немачке стварању државе Косова која би могла у блиској будућности да се „стопи“ са Албанијом. Држава Косово је Немачки интерес,  јер на тај начин слаби Србију и геостратешки гледано држи цео Балкан под контролом.

Сви ти Немачки интереси  су под утицајем  САД и НАТО политике на Балкану.Немачка је од Берлинског конгреса 1878. године имала план за Југоисток. Условно речено, у Немачкој „демократски живот“ може бити разнолик, али њен програм према Балкану и Србији је утемељен још у време Бизмарка и кајзера Вилхелма II. Немачка стратегија  на Балкану је перфидна обноваАусторугарске монархије под Немачким утицајем.Косово и Албанија су део те пројекције који се огледа у контроли Балкана и редуковању политичке и економске моћи Србије.

Немачка ће бити стратешки економски партнер Србије  из сопствених интереса. Тренутни притисци на Србију да се одрекне сама себе  у делу својих националних интереса за имагинарни статус у ЕУ  је више од понижења.Остатак ЕУ, пре свега, Француска  мисли  да би изолација Србије из породице ЕУ била погрешна због  све присутнијег  јачања утицаја Руске федерације и Кине на Балкану, што би могло  отворити питање нове расподеле интереса на геополитичкој „шаховској табли“  Европе.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: