ПИТАМ ТЕ: ШТА РАДИШ КАДА НИШТА НЕ РАДИШ?

DOBAR POSAO NADALEKO SE VIDIПривреда храмље, цене расту, а незапослених је све више на бироу. Процењено је да ће у овој години само на новчане накнаде за 69.960 незапослених из државне касе бити потрошено 18,9 милијарди динара, што је чак пет пута више него за све мере запошљавања заједно. На списку Националне службе за запошљавање тренутно се налази 778.579 незапослених. Опште је позната чињеница да се за такозване пасивне мере издваја знатно више новца него за активне, али колико год да се улаже у подстицање запошљавања, резулатати ће бити недовољни јер отварање нових радних места зависи од привредног развоја земље. Ситуација је таква да у 99 одсто случајева незапослена особа неће никада дочекати да јој биро за запошљавање нађе адекватан посао. Стручњаци препоручују да незапослени треба да се максимално ангажују у проналажењу посла. То се стручно зове агресивни пласман на модерном тржишту. Немогуће је сагледати свој положај, своје вредности и недостатке без суштинских промена. Само они који су сигурни у себе могу очекивати да их други разуме, да сагледа њихове радне способности, врлине и мане.

Није лако факултетски образованим особама да се ослободе безнађа у које их је гурнуо временски ковитлац беспослености, а шта тек да раде они без квалификација. Узгред буди речено, на бироу рада посао чека 59.551 факултетски образован грађанин плус још 62 доктора наука. Чак 217.294 незапослена лица нема никаквих квалификација, па ни основу школу. У категорији полуквалификованих радника на списку бироа се налази 32.448 лица. Тако показује званична статистика. Она друга, незванична, открива нам да је у  Србији тренутно 1,1 милион људи без посла, а биће их још више, што је званично признала и Влада Србије. Очекује се, наиме, да ће ове године отказ добити 15.000 људи.

Како све ово превазићи? Аналитичари у Студији USAID предлажу измене Закона о раду.  Сугерише се продужење трајања уговора о раду на одређено време са 12 на 24 или 36 месеци, промена обрачуна минималне зараде и поједностављење процедура за отказ. Сличног је мишљења и Унија послодаваца. Систем радних односа дестимулише послодавце да запошљавају раднике, фаворизује запослене на рачун незапослених, односно старије на рачун млађих, подстиче непоштовање закона, па би морао да се промени Закон о раду. Било би добро да невољу прави само лош закон . Већи проблем је у томе што сви забијају „главу у песак“. У медијима се пресипа из шупљег у празно како нам је привреда у катастрофалном стању. И ником ништа. По устаљеној матрици властодршци су све до сад спајали мандат са мандатом, од избора до избора, инострани и домаћи бизнисмени искључиво су гледали сопствени интерес, а армија незапослених је све већа и већа.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

One response to “ПИТАМ ТЕ: ШТА РАДИШ КАДА НИШТА НЕ РАДИШ?”

  1. noviinternet says :

    It is very simple – you cant change the system, so you must create another!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: