ПОЛИТИЧКА ИСКУШЕЊА: КОМЕ ОДГОВАРАЈУ ИЗБОРИ?

KARIKATURA DUŠANA PETRIČIĆAЕвидентно је да је Србија пред великим међународним притиском.  Европска унија, пре свега, Немачка утичу на то да у току бриселских преговора дође до одступања са усвојеном Резолуцијом. То може проузроковати превремене парламентарне изборе. Председник Србије Томислав Николић као репрезент свих грађана Србије каже: „Уколико политика Владе Србије не успе што се тиче Косова и борбе за датум, можда би било добро да буде избора. Нека нова Влада покуша да оствари циљеве које ова није успела“.  По процени председника Николића  садашња влада: „Посебно чланови Владе, председник Владе и први потпредседник изложени су великим притисцима“. Председник Николић сматра да те притиске праве ментори независности Косова. Поставља се стратешко питање да ли ће пад владе и нови  избори који   су  по правилу   знак унутрашње, пре свега, економске, али и  политичке дестабилизације  и слабости,  бити оцењени као  резултат  немогућности  реализације државне платформе о Косову или неспособности да се води држава и јавни послови?

И најбоља влада може ако  нема подршку ЕУ, САД или ОУН да подбаци око Косова које је и међународно питање. Питање је да ли садашња влада води позитивну политику која смањује економску и социјалну напетост?  Пад владе је уставно дефинисан, али суштина је да ли садашња влада прихвата пуну одговорност за вођење државне политике  и  битних државно-националних интереса и  циљева. Косово је само један од стубова   државно-националне  политике. Извлачење Србије из рецесионог загрљаја, незапослености и  корупције су веома битне ставке када се анализира опстанак владе. 

Сада је на сцени лицитирање и куражење странака око  избора. Пљуште страначка саопштења владајућих и опозиционих партија. Тако  Српска   напредна странка (СНС) саопштава да је „увек спремна за изборе“, док су у Социјалистичкој партији Србије (СПС) оценили да за сада нема разлога за изборе, али да ће на то свакако утицати и одлука о датуму почетка преговора о придруживању Србије ЕУ.  Ширење нервозе да ће Србија ићи на превремене изборе у случају неуспеха у преговорима око Косова може бити отежавајућа за званични Београд, олакшавајућа за Приштину и проблем за ЕУ, али не толики да ће се ЕУ много бринути  ако и буде  избора у Србији. Евидентно је да Србија не одређује услове. На располагању су две опције – или ћемо поправити општу ситуацију на путу ка ЕУ или ћемо све  додатно погоршати. Преурањена прича о изборима може бити нека врста тактике усмерене ка ЕУ са циљем да јавност сазна како једна флексибилна проевропска влада пада због  притиска ЕУ, пре свих Немачке, у вези решавања питања Косова и Метохије. 

Истовремено Србија улази  у зону високог политичког ризика са неизвесним  опцијама за вођење државне политике. Нестабилна политичка ситуација слаби положај Србије на Балкану. Нови избори могу Србију одвести у банкрот. Истовремено могу се очекивати и оштрије мере Међународног монетарног фонда (ММФ ). Можда неки унутар ЕУ и на Балкану управо очекују  свађе између српских политичких лидера у току изборног процеса. То би био довољан разлог за  осуду Србије да кочи европске процесе  и стабилност Балкана. Зато треба бити веома опрезан око најаве превремених избора, јер то може бити дубока слабост државе и политичких фактора. Избори би зауставили борбу  против корупције, отворила би се инфлаторна спирала и сви шпекуланти би  изишли из својих „јазбина”. Коме онда одговарају  избори?

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: