ВЛАДОТРЕС: „ЧИШЋЕЊЕ“ У НЕМАЊИНОЈ БР.11

KARIKATURA ŠPIRA RADULOVIĆAДонедавно се водила медијска полемика у Србији на тему: „Реконструкција Владе Србије или нови  избори“. Два кључна политичара први потпредседнк владе Александар Вучић и  премијер Ивица Дачић „пресекли” су ту дилему. Како сада ствари стоје извесна је реконструкција владе, али не више од  три до четири министарска места. Друга дилема је била да  ли  ће Вучић добити премијерско место? После медијских лицитирања и ова дилема је отклоњена. Одговор на ово питање је дао лично Александар Вучић износећи свој став да се неће мењати премијер. И Ивица Дачић је мишљења да би то значило избор нове владе. Одмах су кренули министри из СПС и функционери  ове партије да „бране” свог шефа Дачића.  „Социјалистичка партија Србије сматра да наши министри добро раде”, каже министар Милутин Мркоњић који је себе чак „типовао“ у медијима као могућу „колатералну штету” током реконструкције владе. 

По министру Мркоњићу реконструкција није добра идеја. Министар Мркоњић каже: „Моје колеге раде изванредно. Грађани нека оцене шта је урађено“. Истовремено  министар у влади и потпредседник владе лидер СДСС др Расим  Љајић напомиње: „Рекао сам више пута, ако је тема реконструкција отворена, треба што пре да буде окончана“.   Потпредседник СПС-а  Дијана Вукомановић каже  да није добро да Српска напредна странка (СНС) сматра да би њихови људи требало да воде све три гране власти – законодавну, извршну и судску. Вероватно, ни лидерској структури СНС није до апсолутне власти, већ до функционалности  у раду владе, пуне одговорности сваког министра и начина трошења државног буџета и рада министарстава. 

СНС је, дакле, најодговорнија за рад владе, али  она нема монопол већ појачану одговорност. Ако СНС  тражи реконструкцију и  измену прво  у свом саставу за очекивати је да то буде и у другој по снази партији у влади СПС-у  и другим државним  иституцијама и владиним агенцијама. Опстанак владе базира се на парламентарној већини, односно на процени да ли премијер има већину за управљање владом и  међусобним политичким договорима  у влади. Истовремено, параметар за опстанак владе је и економско и политчко стање у Србији. На стабилност владе утиче и државна политика према Косову и вођењу дијалога са Приштином и ЕУ. Ивица Дачић је вешт у својој државној улози, Вучић је принципијелно амбициозан, а Динкић као вешт прагмата власти кооперативан у пословима које ради. Реконструкција владе до  трећине састава су  нормална појава и тако ће и сада бити до  нових избора. 

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: