ЕВРОПСКИ СТАНДАРД: НЕЗАВИСНО СУДСТВО

autor karikature BORISLAV STANKOVIĆВелико је питање  да ли Србија  има независно и одговорно судство и  тужилаштво? Велико је питање и колико су судије исполитизоване, а тужиоци „уцењени“ од стране политичара. Објективност суда и  тужилаштва мерило је правне државе, демокртије и постојања цивилног друштва. У време Ј. Б. Тита правосуђе  је деловало под притиском руководиоца комунистичке номенклатуре, али је било организовано на тај начин да грађански процеси буду  привидно што регуларнији, осим када је био у питању члан 133  Кривичног законика. Правосуђе у време власти Слободана Милошевића  било је искључиво или у највећој мери састављено од судија и тужиоца чланова СПС-а  и ЈУЛ-а. Оне судије које су биле независне морале су да раде под притиском владајућих партија.

После чувеног петог октобра  судство и  тужилаштво преузимају  ДОС  структуре. Свако је по мало допринео урушавању  правосуђа и судијске професије, али  највише злоупотреба било је у време влада др Војислава Коштунице и Мирка Цветковића. Европске институције оцениле су да је реформа правосуђа нужни   услов за ЕУ кандидатуру, уз сузбијање злоупотреба, непотизма и партијског утицаја. Треба подсетити да су у прогону лидера ПСС Богољуба Карића и уништавању „Мобтела“ учествовале ДСС структуре у судству, односно у Привредном, односно Трговинском суду. Без јасне оптужнице Боогљуб  Карић је  због национализације компаније „Мобтел“ анатемисан и уз медије сатанизован уз претњу неограниченим притвором. Наравно, избегавање трагичног исхода нико није могао да гарантује. Предуго држање у притвору без судске оптужнице је  облик  државног терора и присиле.  Да би Србија била пред вратима ЕУ мора да покаже да су  судије и  тужиоци  „имуни“ на притисак политичара и  извршне власти.

И данас смо сведоци да политичари уместо надлежних органа  највљују  хапшења, иако то није њихов посао. Да будемо сасвим јасни, држава мора да води борбу против корупционаша и мафијаша, али то треба да ради поучена искуством развијених држава које имају ангажоване мобилне тимове тужиоца спремних да ефикасно издају оптужницу и захтев за хапшење, уз поштовање грађанских права притворених лица. Данас се хапси на све стране,  али се још увек несуди. Сасвим је извесно да ће судски  процеси за „моћне“ трајати дуго и питање је какав ће бити исход. Случај Богољуба Карића је више него  политизован, до сада без јасно саопштених аргумената тужиоца и судије по  овом предмету. Због тога је ЕУ и протествовала. Србија неће моћи да добије јасан термин за улазак у ЕУ док  не отоври 24 приватизације, па и случај „Мобтел“ и то непристрасно, а не као до сада што је био случај када се судило на партијско-феудални начин.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: