УТИСАК: „СЕДМА РУНДА“ III СВЕТСКОГ РАТА

BODLJIKAVI MOSTУ Бриселу је завршена и „седма рунда“ преговора између премијера Србије Ивице Дачића и такозваног премијера Републике Косово Хашима Тачија. Новинари су и после целодневног чекања остали „празних руку“. Косовски чвор је остао замршен. И док већина медија на својим интернет порталима анкетира грађане да ли ће мисија Кетрин Ештон уродити плодом, бивши министар иностраних послова Савезне републике Југославије Живадин Јовановић нам на интернет страни под називом „Нова српска политичка мисао“ поручује да је већ увелико почео Трећи светски рат. „Мишљења сам да је агресија НАТО против Србије и Црне Горе (СРЈ) 1999. означила почетак „контролисаног“ Трећег светског рата „ниског интензитета“ чији је стратешки циљ прерасподела природних богатстава на планети, пре свега, нафте и гаса, али и стратешких минерала. Контрола стратешких путних праваца и тржишта такође је део исте стратегије“, пише Јовановић.

Седма рунда преговора се завршила неуспешно. Оптимисти ће рећи да решавање овако сложеног политичког питања не може да се реши преко ноћи и да је „бриселски темпо“ више него примерен. Ипак, постоје и они који сматрају да су српско-шиптарски преговори запали у ћор-сокак и да су свеукупно посматрано „пуцањ у празно“. „Прва је грешка што су разговори са колосека УН пребачени на колосек ЕУ. Србија је тиме саму себе лишила подршке Русије и Кине, верујем, и подршке већине несталних чланица Савета безбедности, отежавајући своју, а јачајући позицију Приштине. Србија тиме ништа не добија, а губи много“? … „Грешка је и веровање да у преговорима посредује Европска унија. У Бриселу није реч о преговорима, није реч о посредовању, нити је реч о улози ЕУ. У Бриселу одлучују САД,  као највећа европска сила, Немачка, као друга, и Велика Британија као трећа. Француска је активни посматрач. Присуство Рикера у Бриселу је израз одлучујуће улоге САД. Пристајање Србије на концесије које изнуђују ове силе, треба, поред осталог, да отклони нејединство унутар ЕУ у области спољне и безбедносне политике. Да релативизује, или сасвим уклони, несагласност Шпаније, Румуније, Словачке, Грчке и Кипра“, поручује Живадин Јовановић.

Очигледно је да Тачи одлично обавља своју улогу преговарача. Његова улога у Бриселу је сведена на то да све што предложи Ивица Дачић одбије, а остало ће одрадити западне силе. У конкретном примеру медији су пренели да су бриселски преговори ни ближе, ни даље решењу. Кад у све то додамо премијерово чврсто обећање да се нећемо понижавати, не остаје нам ништа друго него да признамо да смо затечени пред магичном речи дипломатија. А она је, управо, како је то својевремено дефинисао Двајт Ајзенхауер вештина да се говори када нема шта да се каже и да се не каже ништа када има шта да се каже.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: