ОПОЗИЦИЈА: ШТА ТО МУТЕ ЧЕДА И ЖУЋА?

POLITIČKI HIBRIDСве је  извесније да ће у  наредних неколико месеци  бити створен „савез“ против садашње владе и да ће тај савез чинити  у језгру Демократска странка (ДС) и Либерално демократска партија (ЛДП). Прво ће се политички удружити у критици садашње владе у парламенту, а онда у  деловању странке по „дубини“ политичке организованости  у Србији. Треба очекивати да ће ова коалиција добити подршку Асоцијације слободних и независних синдиката  Ранке Савић која је посланик на листи ЛДП. Затим, овај савез ће бити ојачан уз помоћ Српског покрета обнове (СПО) и самосталног посланичког клуба окупљеног око Верољуба Стевановића, који се одваја од Уједињених региона Србије (УРС) Млађана Динкића. Oвај савез ће чинити и  један број невладиних организација (НВО) који предводи Миљенко Дерета који је посланик ЛДП. Драган Ђилас и Чедомир Јовановић очекују  да ће се њиховој „коалицији“ прикључити и један број  привредника из клуба „Привредник“, а да неће изостати ни логистичка подршка једног броја медија који подржавају Драгана Ђиласа.

Говорећи о овом савезу потпредседник ДС Горан Ћирић је мишљења да је у интересу Србије да „сличне“ странке ближе и активније сарађују по разним питањима. „Лидер ДС Драган Ђилас напомиње  могућност сарадње са свим странкама које деле идеје и вредности  ДС, али  пре избора неће правити блокове и коалиције. Прво ће се ‘савез’ продубити у парламенту Србије, у политичким одонисма у Београду и Војводини, а онда ће се радити на формализацији коалиције до јесени“, каже Ћирић.

Овај савез рачуна да би могао да освоји око  30 одсто гласова. Међутим, када би се сада организовали избори, садашње расположење је такво  да би тај савез могао да освоји  највише око  20 одсто  бирачког тела. Политички гледано ДС је чланица Социјалистичке интернационале (СИ), а ЛДП чланица ЕЛДР (European Liberal, Democrat and Reform Party). Реч је, наиме, о асоцијацији партија „леве“ опције и социјалдемократских идеја .Формално овај савез би могао да буде подржан и  од почасног председника ДС и функционера СИ бившег лидера ДС и екс-председника Србије  Бориса Тадића. Могуће је да уз   будући савез у Војводини уђе и  Чанак и Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ). План Ђиласа је да у свој савез „увуче“ и Социјалдемократску партију Србије (СДПС) др Расима Љајића који је у парламент ушао на листи коалиције око ДС, а сада је у актуелној влади на месту потпредседника. Љајић је више пута условио свој опстанак у влади одржавањем Ђиласа као градоначелника Београда. Истини на вољу, др Расим Љајић је и даље суздржан у вези са променом власти у Београду. Уосталом, исто као и СПС.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: