ЈАВНЕ НАБАВКЕ: УХВАЋЕНИ СА ПРСТИМА У ПЕКМЕЗУ

GDE MENE NAĐOSTEДа ли сте икада поделили своје сумње са комшијама, пријатељима, кумовима, родбином, одакле овим новокомпонованим политичарима толико богатство? Искуство ми нешто говори да се овакве приче обично заврше резигнираном констатацијом: „Ма то је све го лопов“. А затим се обично пређе на неке ведрије теме, јер немоћ просечног грађанина обично не може да поднесе бол који се том приликом сакупи у пределу плексуса. Још би дуго ове приче колале по кулоарима, гостињским собама и славским софрама да Државна ревизорска институција (ДРИ) није решила да пресавије табак.

И први резултати нам показују да нисмо причали празне приче. Више од тристо одговорних у државном апарату ухваћено је у прекршају и привредном преступу, а ДРИ је против осморо поднела чак и кривичне пријаве. Како „Ало“ преноси, међу „криволовцима“ у трошењу буџета, прецизније речено народних пара, током 2011. године је 12 дипломата, један актуелни министар, тројица бивших министара, директор једног јавног предузећа и неколицина народних посланика. Ту је и знаменити редитељ који се окитио „Златном палмом“ компромитујући друштвено уређење у коме је живео и експлатишући менталитет једне националне мањине. Узалуд су му сада све оставке које је поднео када су му руке још увек умазане од кришом узетог „пекмеза“. Међу љубитељима арчења народних пара је свеже најурени демократа Вук Јеремић.

„Ало“ преноси да је 2011. године Министарство спољних послова направило сијасет фаулова. Ревизори су у извештају на чак 225 страна констатовали да је  Јеремићево министарство исплатило преко 42 милиона динара „Аероклубу“, али без закљученог писаног уговора и без спровођења поступка јавних набавки. Утврђено је да је ово министарство без писаних уговора и јавних набавки плаћало услуге репрезентације, хотелске смештаје, ресторане, запошљавало прекобројне кадрове… Рецимо, услуге баштованства у Руми плаћене су 449 хиљада динара. У извештају се види и да су резервни делови за аутомобиле из „Порше интер ауто“ плаћани без јавних набавки, а намештај је набавље за своту већу од 1,4 милиона динара без икаквог тендера. Што би рекли, имало се, па се могло.

Све ово није прича новијег датума. Рекли бисмо да је захваљујући квалитетном приступу проблему јавним набавкама и изношењу егзактних података у јавност актуелна гувернерка Јоргованка Табаковић у предизборној кампањи капитализовала симпатије бирача за своју Српску напредну странку. Укупна вредност евидентираних јавних набавки у Србији у 2011. години износила је 293,3 милијарде динара, што је девет одсто бруто домаћег производа. Стручњаци процењују да су за јавне набавке које нису евидентиране годишње потроши до 180 милијарди динара. Нови Закон о јавним набавкама парламент је усвојио крајем прошле године. Захваљујући његовој примени дошло је до делимичне централизације набавки, што доприности уштеди која износи до седам одсто укупне вредности набавки, односно очекују се уштеде и до 600 милиона евра на годишњем нивоу. Управо овај последњи податак о могућој укупној уштеди најбољи је показатељ колико се у претходном периоду крало.

Предраг Прокопљевић

 

 

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: