ИСХРАНА: „МОНСТРУМИ“ НА ТРПЕЗИ

GMOУ последње време медији нас обасипају информацијама које не можете чути ни у најбизарнијим хорорима. Све што једемо и пијемо је „опасно“ по здравље људи. Рибе су црвљиве, месо је генетски модификовано, млеко и млечни производи канцерогени, сокови су препуни хемије, а  неким лековима су истекли рокови, па су слабијег дејства. Једино нам још преостаје да од Амера и Руса увеземо хранљиве таблете за космонауте не би ли преживели. Колико је ова прича производ лоших намера да се путем медија утера „страх у кости“ грађанима Србије, а колико реална ситуација просудите сами. Како каже професор Миладин Шеврлић, председник Друштва аграрних економиста Србије, сви смо постали заморчићи индустрије која производи замене за природне сировине.

Природне ароме, боје и заслађиваче замењујемо вештачким, а стручњаци нас уверавају да вештачки заслађивачи нису штетни. Ускоро ћемо конзумирати и трећу генерацију вештачких заслађивача, који ће уз генетски модификовану храну бити пун погодак у стварању „вештачког“, боље рећи болесног човека. Стручњаци кажу да код експерименталних животиња у другој генерацији се јављају проблеми са органима, у трећој долази до тумора, а у четвртој бесплодност, па чак и учестала смртност. Примера ради, француски научници тврде да је генетски модификован кукуруз изазвао рак код лабораторијских пацова. Зашто је ГМО толико штетан по здравље људи? Одговор би могао да буде прилично једноставан – зато што је такав производ продукт генетског инжењеринга. Вешти научници покушали су да изиграју „мајку природу“ правећи савршену храну, а направили су „монструма“ који разара организам. 

Ова храна је први пут ушла у Србију 2000. године. То је време када је са демократским променама из Америке стигло и 50 хиљада тона сојине модификоване сачме. Данас се у Србији узгаја неколико хиљада хектара овакве соје са циљем да се од ње произведе сточна храна. То је, уосталом, и разлог због чега су неке сувомеснате прерађевине јефтиније од меса од кога су прављене. Будући да на намирници никада нећете пронаћи етикету на којој пише ГМО потребно је да имате изражену интуицију како бисте препознали овакав производ. Наравно и највиспренији купци често се преваре. Ипак, даћемо вам пар савета како да препознате генетски модификовану храну. Такви производи су нешто јефтинији, веома лепог изгледа. Савршен облик и висок сјај воћа и поврћа, без трулих детаља често је добар траг да посумљате да је у питању ГМО. Што би рекао наш народ, све то може да буде, али не мора да значи. Слободна процена је за сада једини водич у доношењу одлуке. Пријатно!

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: