ПРИЧА О БОРИСУ ТАДИЋУ: УТИЦАЈ ИЗ „СЕНКЕ“

BORIS TADIĆБивши председник Србије и  ДС Борис Тадић путује као емисар СИ (Социјалистичке интернационале) по Европи где учествује у  кампањама  левих партија на изборима, као у случају Шредерове супруге, држи добро плаћена предавања, али и  управља „из сенке“ ситуацијом у ДС и Србији преко свoјих људи. Истовремено, Борис Тадић  прима од странке 1300 евра плату, јер је на „сталном раду“ у ДС, а проналази и време да обави и грађанску дужност дајући изјаве у суду по позиву. Борис Тадић  и даље остаје „резерви  играч“ социјалиста Европе  за политичке функције како у  Србији, тако и у СИ. Нема сумње да je привидно паузирање Бориса Тадића заправо само  политичка мимикрија. Иако је „сишао“ са власти Тадић и даље има својеврсан политички утицај. 

Сасвим је сигурно да Борис Тадић не седи „скрштених руку“. Основни циљ његовог деловања јесте да докаже јавности како има значајан ауторитет у ЕУ и региону, чак  много већи него што га имају актуелни властодршци. Зато сада  оговара садашњу власт у ЕУ и у политичким круговима где има извесни утицај. Ипак, Борис Тадић је сишао  с власти не само као председник Србије, већ и  у ДС-у. Челницима ЕУ потпуно је јасно да Тадић мора неко време да буде ван јавне сцене. Стратешки интерес ЕУ је да садашња влада буде што рационалнија и кооперативија  по питању постизања компромисних решења за Косово и Метохију и  у борби против организованог криминала који  угрожава интересе унутар ЕУ. Садашња влада ужива поверење у ЕУ, пре свега, због своје политике око Косова и борбе против криминала. Зато Тадићу не преостаје ништа друго него да буде „резервни“ играч појединих лобија у ЕУ. 

Уколико се докажу сумње да је Тадић дао „благослов“ својим сарадницима за несметано коруптивно деловање, могуће је да ће се европски партнери од њега оградити. С тим у вези, ни политичари у Социјалистичкој интернационали нису имуни на корупцију. Довољно је поменути сумњу и коруптивно понашање Јорогоса Папандреуа   као донедавног лидера ПАСОК-а и бившег премијера Грчке  коме прети и судски процес за незаконито богаћење.  Слично би могло да се деси и Борису Тадићу. Борис Тадић игра на свој повратак на власт или јак утицај у Србији. За сада је „летећи Холанђанин“ политке СИ, али и утицајни играч „из сенке“ уз помоћ својих политичких контаката које је изградио током свог вишегодишњег председниковања. 

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: