НАШИ ПОЛИТИЧАРИ: ПО УКУСУ НАРОДА

Foto VESTI On line 04.02.2012.Рејтинг политичара у Србији  може да се мери на  више начина, а у пракси  су присутна  два облика: 1. Популарност у јавном мњењу и 2. Рејтинг код амбасадора страних држава у Републици Србији, односно код њихових влада и шефова држава. Управо због тога политика  је вештина удварања, вештина сврсисходног лагања и стварања како би се створио одређени утицај у друштву током изборног процеса. Истовремено, искусан политичар гради свој лични имиџ код тзв. „страног фактора“. Политичари се удварају и медијима, као и истраживањима јавног мњења. Вештим политичарима није страно да се заклињу како су морални, правдољубиви и демократични. Зато се данас „правна држава“ више огледа у убедљивости политичких аргумената, него по реализацији обећаних програма презентованих у предизборним кампањама. 

Политички ауторитет лидера странака, шефа државе, премијера, министара, односно њихов утицај у међународним оквирима одмерава се блискошћу са страним амбасадорима. Реализованим пословима и посетама страних престоница. Што су посете „на вишем нивоу“, то су више оцене јавности о успешности рада српских политичара. Ауторитет нарочито стичу они политичари који у својој каријери имају сусрет са премијером, вицепремијером или шефом државе САД, Руске федерације или Европске уније. Истовремено, дипломате од српских политичара у Србији очекују кооперативност, испуњавање датих обавеза  и одржавање стабилнонсти у држави. Страни  амбасадори у Србији већ дуже  време имају утицај на полиитчаре у Србији, почев од формрања владе, преко утицаја на домаће јавно  мњење и ред државних потеза. Од процена амбасадора и дипломата као и страних тајних служби прави се слика пожељности или непожељности политчара из Србије. Примера ради, пракса је показала да је Слободан Милошевић био дуги период био „фактор мира и стабилности на Балкану“, да би затим постао „реметичаки фактор“ и „балкански касапин“, што је утицало и  на  његов пад. Слично је прошао и др Војислав Коштуница када је одлучио да постане „евроскептик“. 

Председник Србије Томислав Николић и премијер Ивица Дачић су  првих месеци свог мандата били  на „посматрању“. Отуда и вишемесечна суздржаност западних медијских и дипломатских кругова, да би  сваким даном добијали  све више међународне подршке, пре свега око  политике везане за Косово и Метохију.  Дачић сваким даном добија све већу подршку и  похвале из ЕУ и САД у борби против организованог криминала и за дијалог са политичким факторима косовских Албанаца. Слично је и са првим потпредседником владе и министром одбране лидером СНС Александром Вучићем, који у борби против корупције и  криминала добија подршку из ЕУ и САД. Дакле, садашња влада, односно, њени челници имају подршку  страних влада и дипломатија, а сада је на реду да се потврди колико ће реално  урадити за интересе грађана. И поред оцена странаца, бирачка воља  грађана је за политичаре од пресудног значаја.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: