ПРОФЕСОРСКА ПЕТИЦИЈА: ВАПАЈ У ПУСТИЊИ БЕЗНАЂА

Неразумно ослобађање Готовине и Маркача из хашког казамата домаћа јавност је одмах оценила као понижавање српског народа. Понесени медијском еуфоријом свој глас су дигли и професори факултета и високих школа  из Београда, Новог Сада, Ниша, Косовске Митровице, Алексинца, Јагодине, али и из Сједињених америчких држава. Разлог објављивања петиције српских научних радника јесте подизање националне свести. Како пише у петицији: „Слика која се у неким европским медијским центрима, интелектуалним круговима и Хашком трибуналу ствара о Србима, далекосежно ће утицати на животе наших потомака. Отуда прека потреба да заштитимо наше самопоштовање, наше колективно достојанство и научну истину о улози српског народа и других народа и држава у ономе што се дешавало током разбијања СФРЈ“.

„Понижавања српског народа, која се шире из иностраних политичких, медијских и правних центара, не престају. Намера таквог односа према бићу српског народа је уграђивање колективне кривице у свест и историјско памћење нашег народа. Свако ко се осећа одговорним за опште бриге нације и државе не треба да буде наиван. Дискриминаторски однос према Србима се на разне начине и разним поступцима практикује у делу европске и светске јавности“… „Истина политике и суда има за циљ да на националнодржавни симболички начин представи српски народ као народ злочинаца који надмашује све колективне злочине у двадесетом веку. Да се криминализује српска борба за национална права и слободе. Да се насилно ревидира историјско наслеђе српског народа“. 

Професори су јавно позвали српску  научну заједницу да „не окреће леђа проблемима југословенског наслеђа. Потребна је подршка државних органа истраживачима социјалног усмерења да се научним аргументима утврди истина о протеклим деценијама на овим просторима. Потребна је подршка и у разним облицима супротстављања назови-истинима и псеудонауци у ширењу антицивилизацијских предрасуда о Србима“. Истини на вољу, процес етаблирарања псеудонауке на овим просторима присутан је годово две деценије. Част изузецима, интелектуална елита до данас  није довољно учинила да се такви „патогени“ процеси зауставе или, бар, сведу на безначајну меру. Зато ова петиција  више  подсећа на  „вапај у пустињи безнађа“, него као замајац укупном друштвеном развоју који ће пробудити „успаване духове“ српске интелектуалне елите.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: