ПОЛИТИЧКА УСЛОВЉАВАЊА: НЕМАЧКА РЕАЛ-ПОЛИТИКА

Немачка остаје водећи партнер Србије у свим привредним секторима. Рекли бисмо, Немачка је у Србији на првом месту и по извозу и по увозу. Србија у Немачку највише извози електричне машине, апарате, воће и поврће, обојене метале и одећу, а из Немачке највише увозимо возила, индустријске машине, медицинске и фармацеутске производе. По речима, премијера Србије Ивице Дачића, наш интерес је да се Србија развија, да се запошљавају људи и у том смислу ћемо и наше законодавство прилагођавати ЕУ и учинити све да се што више повећа обим спољнотрговинске размене са Немачком. По оцени премијера 90 одсто оних који инвестирају у Србију, а долазе из Немачке, изјаснили су се да су задовољни и да би поново овде инвестирали.

По обиму спољнотрговинске размене само је Русија испред Немачке, али имајући у виду да је Русија највише заступљена када су у питању енергенти, онда је у смислу реалног привредног сектора Немачка заиста спољнотрговински партнер број један. Дакле, за Србију су Немачка и Русија стратешки партнери уз бочни утицај Италије, Грчке и држава Балкана које у сарадњи са Србијом задовољавају своје виталне економске интересе. После Немачке, највећи извоз Србија је остварила на тржишту Италије у вредности од 1,31 милијарде долара и Босне и Херцеговине – 1,19 милијарди долара. Кад је реч о увозу, за потребе домаће привреде се, поред Руске Федерације, навише увозило из Немачке и Италије.

Посета канцеларке немачке Ангеле Меркел 2011. године имала је афирмативан заначај за проширење економских интереса Немачке у Србији, али и отварање Србије ка тржиштима ЕУ и Немачке. Истовремено, Немачка подршка Србији има и одређену цену и услове везане за „нормализацију“ односа Београда и Приштине. Руска федерација има своје политичке и економске интересе које на Балкану укршта са Немачком и другим државама ЕУ.  Економске везе Немачке и Русије су, стратешки гледано, на високом нивоу, што значи да ове две економске велесиле у Европи и евроазијском геополитичком простору међусобним односима уређују стање и односе у Европи, а посебно на Балкану. Све претходне владе Србије, почев од првог кабинета др Зорана Ђинђића, афирмисале су економску, али и политичку сарадњу са Немачком. Исто то ради и кабинет Ивице Дачића што значи да нема битних одступања у интересима Србије према Немачкој. Једно је извесно, ако се жели тешња сарадња са Немачком, државна политика мораће да буде кооперативнија према немачким захтевима и препорукама за Косово и Метохију

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: