АУТОНОМАШЕЊЕ: ЛАЛЕ НИСУ МАЗОХИСТИ!?

У сенци бриселске вечере Дачића и Тачија и реакције на прекомерно славље Хрвата због ослобађања генерала Готовине и Маркача војвођански аутономаши су најбоље што могу радили свој посао. Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор пожалио се евроунијатском комесару Штефану Филеу на положај покрајине у Србији.

У својој бриселској жалопојки Пастор је истакао да нове измене буџета крше Устав, јер угрожавају одредбу којом седам процената националних прихода треба да буде усмерено у Војводину. Према Пасторовим речима, ова одредба се годинама не примењује. Он такође замера Уставном суду онемогућавање да Војводина има сопствену канцеларију у Бриселу што представља „ограничење које уништава напоре за изградњу аутономије, децентрализације и локализације“. Дакле, после скоро дефинисаних војвођанских граница, грба и заставе на ред је дошло формирање покрајинског Министрства спољних послова са отварањем дипломатског представништва у Бриселу.

А на сајту „Слободна Војводина“ све „кипи“ од сецесионизма. Истини на вољу, постоји разлика у менталитету у поређењу са њиховим косовским „колегама“, али циљ је исти. Милош Подбарчанин на овом антисрпском сајту пише: „Ми, обични људи – не мачке са ‘девет живота’ (али и то само симболички) – не можемо ићи толико далеко; ми живимо сада – и за садашњи моменат – не за нешто у наредних 100-200 година. Јер, ако ми неко каже да треба његово дете, унук или праунук да дочекају, и изборе се за боље – онда не знам шта да мислим о тој особи. То је мазохизам – и према себи – и према свом потомству! Не. Немамо ми више времена за играрије и нагађања – време је за праве активности; а оне нису – ни тужакање Уставном Суду – ни Уставотворни покрет – већ окупљање и концентрација око нечег заиста конкретног; а то је Циљ пуне Независности“.

После разговора са Пастором ЕУ комесар Филе је обавестио јавност како ЕУ жели да Војводина остане позитиван пример по питању локалне власти, децентрализације и националних мањина, и истакао да ће Европска комисија пажљиво пратити развој ситуације. Изгледа да поштовање права националних мањина не важи на једнак начин за све или се то, бар, Филеа не тиче. Примера ради, у Мађарској, тачније у Сент Андреји, све што је српско (цркве и веома старе куће) ишарано је погрдним графитима у коме се четници опомињу да напусте своје домове. Из свега овога можемо претпоставити да није нереалан сценарио по коме ће, поред Косова, и Војводина послужити за нова условљавања Србије ка путу у ЕУ. Било би одлично да нисмо у праву!

Предраг Прокопљевић

//

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: