ПОГЛЕД ИЗ МРТВОГ УГЛА: ОСЛОБОЂЕНИ (ПО)БЕДНИЦИ

Србија је после ослобађајуће пресуде хрватским генералима Готовини и Маркачу добила тежак нок-даун. На овај начин Хашки трибунал са Хрватске је скинуо тешко бреме ратних злочина почињених у акцији „Олуја“ када је протерано 250 хиљада Срба из својих домова. Хрватска на путу ка ЕУ скида са себе одговорност за рат који водила против Срба и тадашње ЈНА.

Ово је тежак тренутак за Србију када ће се актуелна власт у Хрватској „осоколити“ у тужби Србије због злочина и геноцида. Ослобађањем  генерала Готовине и Маркача Хрватска добија ореол „невиности“ у грађанском рату од 1991. до 1995. године. Извесно је да је за ову одлуку лобирао Ватикан и САД, које у Хрватима виде свог стратешког партнера у концепцији НАТО стратегије на Западном Балкану.

Србија се сада налази на свом новом „почетку“ у односима са Хрватском. Треба очекивати нове притиске и уцене, поготово када Хрватска добије статус члана ЕУ. Овим односом Хаг доноси политичку одлуку и ствара нове тензије у српско-хрватским односима који неће бити од користи за стабилност Балкана. Истовремено отвара се и друга могућност да Хрватска лобира за Косово у вези штета коју је Србија учинила Албанцима током 1998/99. године. Нема сумње да ће званична Хрватска подржати Албанију у концепту повезивања са Косовом у склопу јадранско-јонске иницијативе. У овај пројекат биће укључена и Црна Гора.

Можемо очекивати да ће у наредном периоду Хрватска утицати и на дејтонску БиХ вршећи притисак на Републику Српску. Србија је у односима са Хрватском геополитички поражена без икаквих бенефита и надокнада за имовину Срба из Хрватске који нису узели домовнице и/или не желе да се врате у „лијепу њихову“. Исто то важи и за имовину у Хрватској чији је власник Република Србија.

Влада Републике Србије је одлучила да одржава „техничке односе“ са Хашким трибуналом. Извесно је да је Трибунал добио и више од онога што је тражио од Србије и њених власти у последњих 12 година. Србија није имала „савезнике“ који би јој протежирали националне интересе, тако да нас не чуди зашто је Србија „корак по корак“ губила свој међународни углед. Чињеница је да актуелна Влада то не може „преко ноћи“ да поправи, а било би корисно да наредни потези буду пажљиво одмерени, како не би имали већу штету,  него корист.

Томислав Кресовић

//

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: