ОПОЗИЦИЈА: ДЕМОКРАТЕ У ЖИВОМ БЛАТУ

Бивши  премијер  Србије  Мирко Цветковић  најављује да се више неће бавити политиком  него приватним бизнисом. Мирко Цветковић  остаје у политици ДС,  али са својим приватним интересима, као што је уосталом било и пре него што је постао премијер Србије. Остаће запамћен као јединствени „премијерски случај“, јер се његова одговорност сводила на извршавање наређења шефа партије и државе Бориса Тадића. Увек флегматичан и политички „хладан”  Мирко Цветковић је толерисао прављење „црних рупа” у вођењу државне политике. Једном се, можда, „пробудио“ када је затражио удаљење из владе Млађана Динкића. Нова влада за коју афористичар и посланик Српског покрета обнове Александар Чотрић каже да је „половна”,  јер има половину владе из старог сазива, сада ће морати да расветли многе „активности“ министара који су ојадиле Србију у време Мирка Цветковића.

Лидер ДС Борис Тадић каже да од кабинета Ивице Дачића  очекује да донесе промене на боље, али  да је остала непознаница како ће влада решавати економске проблеме. Тадић каже да га брине што се не износе тачни подаци о тренутном стању у држави. „Није буџетски дефицит седам одсто, него 5,7 одсто, не говори се истина о економској ситуацији у држави”, каже Борис Тадић. Истини на вољу, Тадић сигурно зна  да је власт изгубљена  због унутрашње корупције у ДС, али и сопствених лоших потеза. Ипак, Борис Тадић ће се борити да прикрије своје слабости тражећи лојаност од својих сарадника. Посебно Тадић тражи већу дисциплину у партији која је кренула да се урушава. Зато  лидер „жутих” каже: „Све што чини Драган Ђилас је и моја одговорност. Од њега очекујем да поштује страначку дисциплину и статут странке. То очекујем и од (члана председништва) Вука Јеремића. Њихове изјаве нису биле најкорисније за странку, али верујем да ће у наредном периоду бити“.

Процеси расцепа након губитка власти  доводе „жуте“ до  многих дилема. Функционер демократа Бојан Пајтић каже да се превирања у ДС могу завршити и расцепом унутар странке, али да не види „озбиљну намеру да она буде расточена“…„Таква могућност увек постоји. Видећемо. ДС је увек из изазова са којима се суочавао, излазио јачи. Не видим озбиљну намеру унутар странке да она буде расточена“.

Целокупна ситуација у странци натерала је Бориса Тадић да се привремено поузда у свог „заштитника” професора др Драгољуба Мићуновића. За вођење опозиционог посланичког клуба „жутих“ Тадић, дакле, није указао поверење својим потпредседницима Шутановцу, Петровићу, Триванки, нити у Нади Колнџији која је до сада овај посао обављала мање-више успешно. То само говори да ДС чека велико чишћење „Аугијевих штала”. Да подсетимо, Аугиј је био краљ Елиде, супруг Епкасте. Познат је био по свом стаду. Његово стадо је било благословљено, па је било имуно од болести, а штале су, јер се нису чистиле, биле пуне ђубрета и нечистоће. Демократска странка је била „недодирљива”, што је утицало да у Србији ојача корупција, лично богаћење функционера, уз неподношљиву ароганцију. Од свега тога створило се велико „ђубре“ које треба почистити путем кадровског „проветравања“, али и спровођењем казнене политике од стране званичних државних институција.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: