КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КОСОВО: НА ПОЛА ПУТА ДО КРАЉЕВА

Нема никакве сумње да ће нова влада на челу са премијером Ивицом Дачићем ићи европском Бриселу „низ длаку“, али на свој начин. Када је, недавно, из Брисела тражено од Србије да у Београду отвори Канцеларију за Косово, такве иницијативе су  у домаћим медијима коментарисане као „неоствариви захтеви Запада за наставак процеса европских интеграција“. Отварање канцеларије практично би значило отварање амбасаде која ће само носити другачије име – Канцеларија. И претходна, Тадићева власт, наводно није пристала на то. Онда је уследило ћутање, затим политичко мудровање, да би уместо Министарства за Косово и Метохију добили Канцеларију за Косово и Метохију. Наравно, ова Канцеларија која се сада оснива није њихова, него је наша. Свака сличност са именом институције коју је захтевао Брисел је случајна, или можда није. Изгледа да је неки од наших довитљивих политичара одлучио да их ускрати бар за име.

Нова влада је укинула Министарство за Косово и Метохију и поверила коалиционом партнеру Српске напредне странке Александру Вулину из Покрета Социјалиста да води Канцеларију за Косово и Метохију. То је био основни разлог због кога је Демократска странка Србије уместо унапред изнешеног става да ће бити уздржана приликом конституисања нове владе, одлучила да гласа против. Према ДСС-у само јако министарство може да обавља послове у вези Косова, а не канцеларија или други нижи облик управе. „Сматрамо да то није добро за заједничку ствар, за овај метеж и државни проблем Србије, а то је Косово и Метохија. Сматрамо да постоји једина нада да ће влада током рада доћи до сазнања да само преко министарства може деловати у овој области“, поручио је Самарџић. Критике због укидања овог министарства, али и неизбежни страх шта ће бити са досадашњим кадровицима ДС који су радили у овом министарству, дошло је и од стране досадашњег министра Горана Богдановића. Заменица шефа посланичке групе Српске напредне странке Јоргованка Табаковић једва је умирила Богдановића обећањем да нико неће остати без посла, већ ће запослени из некадашњег министарства бити прераспоређени.

Истини за вољу, притисци који долазе са Запада у вези решавања питања Косова и Метохије постају неиздрживи. У својим досадашњим обраћањима јавности Александар Вучић је више пута нагласио да нова власт од теме Косова не бежи и да је Косово и Метохија у саставу Србије. Према Вучићевим речима, формирање Канцеларије за Косово и Метохију мотивисано је потребом да се смањи администрција, али и да се спрече злоупотребе новца намењеног за помоћ Србима у тој покрајини. „Циљ је да се спречи да на пола пута до Краљева, и пола пута од Краљева нестаје новац за помоћ народу“, рекао је Вучић новинарима и додао да је уверен да ће Канцеларија, која настаје по предлогу СНС, на најбољи могући начин обављати свој посао . Он је рекао да ће јој делокруг и обим рада бити исти као код министарства.

Истовремено, Александар Вулин је објаснио да је предложен на место шефа Канцеларије на иницијативу општина на КиМ. „Ово није страначко питање. Ко доживљава КиМ као страначки плен или као део једне партије тај је много погрешио и неће моћи да уради апсолутно ништа”, поручио је Вулин додајући да Косово не сме да буде политика, већ је нешто више.

Предраг Прокопљевић

 

 

 

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: