НАСЛЕЂЕ ОДЛАЗЕЋЕ ВЛАДЕ: ПРАЗНА КАСА

Србија је дотерана на ивицу банкротства. Још само један корак па више неће имати одакле да се исплате плате и пензије у јавном сектору. На то упозорава и Млађан Динкић „архитекта“ српских финансија од 2001. године, који каже да ће нова Влада Србије у првих неколико месеци морати да се задужује, јер у буџету има средстава за плате и пензије само до краја августа. Динкић каже да ће разговарати и са Руском Федрацијом да део кредита (од 800 милиона долара) који је одобрен за Железницу конвертује у буџетску подршку. За тако нешто већ постоји добра воља да се део од пар стотина милиона долара конвертује у тзв. буџетску помоћ. Истовремено, Динкић најављује да ће Србија тражити промену аранжмана са Међународним монетарним фондом. Најодговорнији за овакву ситуацију је претходна влада, а делом и сам Динкић који је значајно време држао финансије под контолом.  

Истраживања јавног мнења показују да се грађани Србије највише плаше незапослености.  Економска неизвесност, болест, сиромаштво, социјални статус, одлазак у пензију, школвање деце, борба против криминала све су то болне теме и дилеме за већину грађана Србије. Бечки институт за међународне економске студије изнео је процену да ће Србија у 2012. години бити у благој рецесији. Бруто друштвени производ ће највероватније забележити пад од један одсто, а стопа незапослености достићи ће високих 27 одсто.

Под теретом „испражњене касе“, наредних месеци веома ће тешко моћи да се одржи социјална и економска стабилност у Србији. Посебно  ће Србија да трпи последице суше и значајних проблема у снабдевању храном. Само за три сушне године у последњој деценији губици пољопривреде били су три милијарде долара, што је износ новца који је потребан за унапређење система наводњавања. Од 4,8 милиона хектара обрадивог земљишта наводњено је само 200.000 ha, што представља незнатних четири одсто. Штете од суше попримају  облик елементарне непогоде са  веома штетним последицама по економске интересе Србије. Грађани Србије све више живе на рате уз „одложено плаћање”, што је знак озбиљне економске кризе са дубљом позадином. Кабинет Ивице Дачића мораће да се суочи са озбиљним питањем: „Ко је покрао државу и народ у последњих четири годне”? Одоговор на ово питање је и пут трагања за решењима и стварањем става у јавности да је нова влада решена да се „обрачуна” са партијском  и државном  корупцијом. 

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: