СИНДИКАТИ : ПРОТЕСТИ ЗБОГ „ЛЕПИХ ЖЕЉА“

За сав тај јад и чемер који су „жути“ кували током свих ових година, по свему судећи, синдикалне организације припремају запршку, а за почетак ће све то да куса нова влада. Готово да нема синдикалне организације у Србији која није спремна да изведе своје чланове на улице, али за сада о томе отворено говоре синдикати полиције, здравства и образовања. Из искуства већ сви знају да ови синдикати знају веома лако да пређу са речи на дела.

Полицајци су незадовољни свакодневним кршењем закона, свеприсутном корупцијом и самовољом својих шефова. Председник Независног полицијског синдиката  Србије Момчило Видојевић за лист „Данас“ каже да у полицији постоје „недодирљиви“, а закони се тумаче од станице до станице, тако да је један од надлежних чак изјавио: „Док сам ја командир, ја сам закон“. Полицајце нарочито „жуља“ што се прековремени рад различито обрачунава и плаћа, као и путни трошкови. Мобинг је свеприсутан, а њему су посебно изложене жене. Видојевић истиче да су синдикати полиције указивали министру Дачићу на све ове невоље које их годинама муче, али то до сада није давало никаквог ефекта. Сада, када је Дачић моћнији више него икада, или ће показати да је „Џек“ и успоставити ред у полицији, или полиција оде на синдикалне протесте.

Већина председника здравствених синдиката се радује процесу укрупљавања синдикалне сцене. Кажу да се ујединило чак девет синдиката у здравству. На тај начин биће им лакше да се изборе за  побољшање материјалног положаја запослених, поштовање колективног уговора и укидање Уредбе о корективном коефицијенту, чија је примена одложена до 1. октобра. Председник Синдиката запослених у здравству Зоран Савић каже да ће формирање владе бити први сигнал  да синдикати здравства обаве веома озбиљан разговор са новом министарком здравља др Славицом Ђукић Дејановић. Уколико се Уредба, коју је подржала и Лекарска комора Србије, не промени или укине, здравствени синдикати ће протестовати, па ако затреба ући и у штрајк. У сваком случају, синдикати ће новој министарки указати на неправилности у непоштовању колективних уговора у многим здравственим установама, као и на милионске губитке које су направили поједини директори.

И просветни радници су незадовољни малим платама. Председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић за „Данас“ каже да ће одмах након формирања владе тражити састанак са министрима просвете и финансија, јер синдикати желе остварење реалних циљева, а не само да слушају празна предизборна обећања и читају „спискове лепих жеља“.

Предраг Прокопљевић

 

 

 

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: