ЉАЈИЋ И ЂИЛАС: НА ТАЛАСУ ВЛАСТИ

Демократска странка после пораза на председничким и  парламентарним изборима налази се у „нокдауну“ и самодеструкцији. Лидер ДС Борис Тадић се у свему прерачунао. Изгубио је предсендичке изборе и пристао на скраћење свог мандата надајући се апсолутној власти. Изгубио је и око формирања Владе Србије, а сада све више губи  позицију и у ДС уз видно незадовљство структура ДС. Најбољи пример за то је избор врха ДС да шеф посланичког клуба од 57 посланика буде  професор др Драгољуб Мићуновић (82),  један од оснивача Демократске странке, али истовремено политички учитељ и заштитник  (не)дела  Бориса Тадића.

Овај избор показује да је врх ДС подељен и да у блиској будућности прети расцеп прво по одборима ДС, а онда и у посланичком  клубу ДС. Политичка  слабост ДС се огледа и  у томе што ова партија себе није могла да пројектује као опозициону партију што је вид политичке ароганције, али  и недостатка политичке реалности.

 На нове политичке оконости своје истомишљенике из ДС мора да подсећа градоначелник Београда Драган Ђилас који каже да: „Демократска странка 6. маја није изгубила утакмицу играјући мали фудбал на ливади са СНС, већ је изгубила изборе, јер је Србија лоше оценила рад њених чланова. Можемо и да се правимо да наше одговорности нема, да су за изборни резултат криви сви други осим нас, али је то сигуран начин да ДС склизне до границе цензуса“. Ова упозорења Драгана Ђиласа значе и велико преиспитивање стања у врху ДС. Евидетно је да Драган Ђилас бије битку  и за свој  статус у политици, односно бори се за опстанак коалиције са Социјалистичком партијом Србије која га је подржала за градоначелника Београда. Ђилас неће дозволити да изгуби своју позицију у Београду ни по цену да уђе у дубље полемике са руководством ДС-а.

Драган Ђилас је подржао улазак  Расима Љајића у владу чиме је јасно дао до знања да има прагматичнију слику политике и власти од Бориса Тадића и свих „тадићевих људи“. Треба подсетити да је Ђилас ушао у ДС 2004. године као шеф народне канцеларије, да је 2008. године постао градоначелник Београда вољом СПС-а, а да је на мајским изборима у Београду добио више гласова од Бориса Тадића. Ђилас је, дакле, спреман да буде не само алтернатива Борису Тадићу у ДС кад дође време за то, него и да у крајњој опцији формира  своју  политичку партију од одборника и посланика ДС. Зато им Ђилас данас отворено поручује да треба сагледати све своје грешке, бити поштен према себи и према другима и препустити и политичку сцену и странку најбољима, уколико желе реформисану Демократску странку.

Своје симпатије према градоначелнику Ђиласу недвосмислено је исказао и министар Расим Љајић ставом да уколико би социјалисти и напредњаци „кренули да руше владу у Београду, ми бисмо истог секунда изашли из републичке владе“. Тежину политичког „шока“ и конфузије показује и невешто објашење председника ИО ДС Марка Ђуришића:  „У наредним недељама ћемо разрадити опозиционо деловање, утврдити ко ће бити више експониран. Следи и процес утврђивања одговорности, као и зашто нисмо добро радили. О свим овим питањима већ је разговарано и биће анализирано и у наредним данима”. За стање у ДС очигледно, најмање је крив самољубни Борис Тадић који је ушао у „зону сумрака” поверења унутар  партије.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: