ВЛАДА СРБИЈЕ: ПРЕГОВОРИ У НОК-ДАУНУ

Демократска странка доживљава низ  мањих „политичких потреса“ који говоре о помућеним односима,  како у самом руковотству ДС , тако и у њиховом односу према Борису Тадићу. Унутар ДС све се више осећа незадовољство отуђеном политиком кабинета Бориса Тадића и врло „агресивном“ понашању самог лидера ДС који нема  много стрпљења  за своје сараднике. Борис Тадић је пристао да буде  „мандатар“ за састав нове владе како би опстао на власти и како би предупредио могућа хапшења  функционера ДС због политике коју  је ова партија водила у последњих четири  године у Србији. ДС и Борис Тадић  губе ауторитет код свог партнера СПС и коалције ПУПС и ЈС око састава владе. Ивица Дачић је преузео иницијативу у вези са састављањем владе. На тај начин, Дачић је дао до знања Тадићу да неће да игра „његову” игру.

Унутар ДС су видљиви расколи и свађе. Све се врти око Бориса Тадића који „ведри и облачи”. Незванично сазнајемо да својим сарадницима прети, а већ је многе досадашње функционере ДС и посланике ставио на лед оптуживши их да су криви за све неуспехе партије и лоше изборне резултате. Сукоби тињају како у општинским одборима, тако и у градском одбору „жутих“. Тадић је у врх ДС увео „страховладу”.  Да постоје слабости у политици ДС у преговорима око састава нове владе говори и  председник општине Инђија и функционер ДС Горан Јешић  који је изјавио да преговори око састава владе  трају предуго због неодлучности демократа. По Јешићу,   неодлучност ДС-а утиче на то да су „неки традиционални партнери гурнути на другу страну, односно ка СНС-у”. Јешић је на индиректан начин упутио примедбу Борису Тадићу због негативног става према Динкићу и УРС-у.

Политичку иницијативу преузео је прагматични и политички виспрен Ивица Дачић који је успео  да „преживи“ и пропаст владавине Слободана Милошевића, успевајући после свега да се наметне као незаобилазни фактор за састав нове владе. Вештина Ивице Дачића у политичком процењивању, балансирању и „трговини“  је за поштовање. Дачић је вешто  увукао уз себе УРС и Динкића и тако проширио своју политичку позицију као градитељ нове  коалиције СПС-ПУПС-ЈС-УРС. На другој страни је ДС и  ЛДП .  СПС и УРС су постигли сагласност о заједничким политичким и економским ставовима са којима ће на првом следећем састанку изаћи пред демократе.

„Без обзира на све разлике, сложили смо се око кључних ствари које се тичу економије, социјале, европских интеграција, Косова, Републике Српске“, истакао је Дачић. Влада која би требало да буде окупљена око демократа жестоко је запела на две ствари: државним питањима због учешћа ЛДП и нетрпељивости на релацији два лидера ДС Бориса Тадића и УРС Млађана Динкића. Евидентно је да ће Тадић  ако жели место премијера морати да „попусти” лидеру СПС Ивици  Дачићу. Ако то не уради Ивица Дачић ће своју политичку „причу” са Динкићем и УРС понудити СНС и преокренути ствари у фундаменту. То би онда значило да може да дође и до промене власти и у Скупштини града Београда, уколико, наравно, СПС не убеди моћног Драгана Ђиласа да врши притисак на Тадића не би ли сачувао своју градоначелничку фотељу.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: