ОБРТ: ЖУТИ ЖУТУЈУ, А ЦРВЕНИ ПУТУЈУ!

Наградно питање би могло да гласи: Како доћи до нове Владе Републике Србије? Очигледно је да лидер ДС Борис Тадић повлачи погрешне, нервозне и једностране потезе покушавајући да прави владу са СПС и коалицијом ПУПС, ЈС, али и са ЛДП на начин који представља модел политичког „Франкенштајна”. Шта то заправо  хоће Борис Тадић  у својој  неуравнотеженој политици  испуњеној, како би то рекао писанц Милан Кундера, „неподношљивом лакоћом постојања”.  Логика Бориса Тадића је да прави владу склапајући парламентарну већину на начин крађе и прекрајања бирачке воље. Како медији преносе,  ДС  уз себе има пет посланика СВМ и два СДА, што је укупно 118 мандата.

До парламентарне већине фали им још најмање осам посланика. Наизглед лак задатак отежава то што Дачић одбија већину само са ЛДП, а не прихвата ни пакт са прелетачима из „Преокрета“ и УРС. Такође, математику компликује и дубок политички неспоразум Тадића са Млађаном Динкићем, кога би, са друге стране лидер СПС радо видео у савезу. Тадић  би  да „покупи” део  коалиције око УРС-а  и то „прелетаче” из СПО што вређа Динкића. Јасно је да Тадић више не жели да сарађује са Динкићем, али зато Дачић неће са Чедом Јовановићем.

Лидер СПС  Ивица Дачић није нимало наиван политичар. Схватио је да Борис Тадић покушава да га обмане и зато каже: „Терате ме да правим владу са ЛДП, а сутра сви да ме пљују. Желимо да правимо владу са ДС, а то подразумева да имамо заједничку државну и националну политику“.

Демократе и социјалисти имају само начелно договорену платформу са општим програмским принципима будуће власти, док изнад ње лебди нерешива енигма ко ће им се придружити. Дачић је „провалио” Тадића који жели да „тргује” са посланицима као на пијаци да би добио парламентарну већину за састав владе. Борис Тадић све чини да отежа позицију председника   Србије Томислава Николића. Ароганција и политичка охолост и жеља за владањем до нивоа освете је изразито порасла. То показује и начин на који је Борис Тадић напустио седиште предсендика Србије.

У медијима се појавила информација како су однети компјутери, телефони, теписи, фикуси, председничка архива је закључана, а човек који има кључ је на одмору. План председника трајно скраћеног мандата је да приземи председничку функцију и обесмисли топоним „Андрићев венац“ као место извирања некакве моћи. Понео се као човек који очито слабије расуђује након пораза, или је једноставно – примитивац.  По речима новоизабраног председника Томислава Николића, председничка каса била је потпуно празна, без иједног папира, без председничке коресподенције са државницима света. Нема ни потписаних, ни непотписаних међународних обавеза државе! Чак су и слике скинуте са зидова и однете у подрум.

Лидер ДС Борис Тадић покушава све како би дошао до мандата, јер ће у супротном позиција његове партије бити веома тешка и неизвесна, поготово ако политички противници отворе питање богаћења, корупције и договарања са међународним факторима без сагласности парламента. Дакле, постоји опција да владу састави СНС, односно да Ивица Дачић одржи реч дату у изборној ноћи и постане мандатар. Та опција мења у основи договор ДС и СПС. На тај начин би ДС могла бити „пуштена низ воду“ и на међународном плану, попут ПАСОК-а у Грчкој. Овом политичком обрту може да допринесе и Млађан Динкић који отворено износи у јавност да не жели сарадњу са Борисом Тадићем, што значи да прихвата опцију сарадње са СНС и СПС у састављању нове владе.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: