КО САДА ВЛАДА: ПОЛИТИЧКА РУБИКОВА КОЦКА

Предуго се усагашавају политички „принципи“ и  прогрмске основе ДС и СПС и других заинтересованих странака за формирање  нове владе. А каква  влада је Србији  потребна? Пре свега, да има политичке и моралне храбрости да „исправља“ гршеке  претходне  владе  које су велике и „дубинске“. Нови кабинет мора да буде „освежен“ стручним и некомпромитованим политичким „играчима“ који ће покушати да смањују ниво корупције, али и да се уздрже од личног богаћења. Нова влада не треба да буде „самарићанска“, али требала би да буде отворенија према јавности и да ради транспарентно  и без сакривања праве  истине од  грађана.

Донедавно водеће партије у власти ДС и СПС тешко да могу саме себе да промене, да учине „коперникански обрт“. Пре ће бити, да ће партије у власти само „спиновати“ своју политику и интересе на ниво нужних поправки. ДС и СПС играју „игру интереса“ док им време пролази и све је краће за разне политичке маневре. Нова влада мора да делује као „кризни“ кабинет, јер целокупно стање у држави и економији, јавним финансијама, управи је девастирано и тражи „ремонт“. Дакле, јасно је да влада коју ће саставити ДС-СПС-ЛДП и можда УРС  неће донети промене   које „ваде“ Србију из све реалнијег „загрљаја“ банкротства и „Грчког сценарија“. Србија је већ у ходнику „Грчког сценарија“ само Србију нема ко да штити, финансира и спашава. Партијски и и олигархијски интереси су јачи од државних и националних циљева. Колико је политика постала компромитована у Србији  показује свеприсутна корупција, могућност да се заврше приватни послови. Дакле, политика је веома профитабилан бизнис.

Док је у Србији „догорело до  ноката“, наши политичари се баве „политичком берзом“, лицитирањем партија са степеном утицаја у власти, јавним предузећима, општинама, управи и владиним агенцијама. Процена је да од партијске политике на свим нивоима  власти и моћи живи негде око 100.000 људи, што чини  олигархију моћи на терет пореских обвезника. Србија има око један одсто људи који имају зараду 100.000 динара месечно,  па навише. Таква статистика говори да на 1.733.802 запослених у Србији, негде око 18.000 људи има месечну плату која је већа од 100.000 динара. Јавни сектор запошљава око 470.000 људио  где су примања већа него у привреди и посебно у приватном сектору. Број комбинација око формирања нове владе је као решавање „Рубикове кокце“. Док се праве комбинације политичких жутих, црвених, плавих и других боја, дотле Србија сваким даном упада у „живо блато“ рецесије, задужености и сиромаштва. Три водеће коалиције око СНС, ДС и СПС и неколико мањих имају веома кратко време да изађу пред грађане и формирају владу, пре него што се ситуација отме контроли и на позорницу ступи улична „демократија“.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: