ВЛАДА СРБИЈЕ: ЈОШ МАЛО, ПА САД ЋЕ!

По свему судећи, цеђење воде из суве политичке дреновине ближи се крају. Условљавач Ивица Дачић и мандатар Борис Тадић храбре јавност да ће се за неколико дана знати ко ће чинити окосницу будуће владе. Наводно, договорили су се и око програма, дефинисали су принципе и њена начела. Сада је на реду расподела надлежности, формирање стручних служби, одабир сарадника, лобирање нових и старих политичких фаца за највиша министарска места. Да је управо сада у току „гутање велике политичке коске“ признао је Тадић речима: „ О томе ко је трећи или четврти партнер знаће се врло брзо и верујем да ће врло брзо бити формирана парламентарна већина“.

 И Дачић признаје да ће у наредном периоду обавити разговоре који претходе формирању владе. Дакле, Дачић није променио мишљење, не преговара о коалицији са СНС. Договор са ДС и даље важи. Парламентарна већина се сакупља као развејано перје из јастука. Невероватном изборном математиком партије које су сачињавале стару пропалу владу Мирка Цветковића добиле су прилику да наставе да арче оно мало што је у Србији и од Србије остало. Ако остане све по старом, биће то пут без повратка у једном правцу. У таквој ситуацији треба бити вансеријски оптимиста, па поверовати да ће председник Србије Томислав Николић имати могућности да оствари прокламовану стратегију тражења подршке и на Истоку и на Западу. То, наравно, не значи да председник Николић неће учинити све што је у његовој моћи, али економска криза која је погодила и развијеније земље од Србије показује нам и доказује да им Европска унија са муком помаже у превазилажењу проблема.

Дакле, тема свих тема ће врло брзо, ако већ није, постати криза свих могућих криза. Хипотекарна, банкарска, финанскијска, економска, социјална… Шта се то уопште догађа са нама? Да ли данас ико може бити довољно компетентан да у потпуности одговори на сва питања која се ваљају попут лавине? И, на крају, није ли та лавина створила невиђени страх у срцима политичара недораслих времену у коме живимо?

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: