ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ: МНОГО СЕ ИЗВИЊАВАМО

Дани пролазе, а нова Влада Републике Србије још увек није формирана. И немојте се случајно заварати како су то одговорни људи који не желе наврат-нанос да се увале у властодржачке фотеље. Не! Сваки дан одлагања формирања владе грађане Србије кошта 50 милиона евра девизних резерви. Тадић би пожурио са формирањем, али Дачић кочи. Принципијелно не прихвата коалицију са Чедом Јовановићем који куди Републику Српску. Дакле, толика  је цена једне тако обичне речи „извини“ коју Чеда Јовановић треба да упути Додику и то пред целом нацијом. Влада Србије и Република Српска морају да имају добру и пуну сарадњу, а то је немогуће ако активни члан владе сматра да је Српска геноцидна творевина.

И док се партије које чине тзв. коалициони потенцијал окупљају око Бориса Тадића, као око неког трута, прилив инвестиција је готово престао, нема кредита, а драстично су пале и дознаке грађана из иностранства.  Нико више неће да послује у нестабилној држави.  Стручњаци кажу да је дефицит текућег платног биланса Србије у прва три месеца ове године за 52 одсто већи него у истом периоду 2011. године и да је за четири месеца потрошено 1,5 милијарди евра девизних резерви, а настављено је и слабљење динара. Ако се настави овај тренд не би  нас изненадило да улични дилери опет почну да „зује“ девизе, девизе.

Први потез владе и министра финансија требало би да буде позив Међународном монетарном фонду (ММФ) који ће, вероватно, тражити замрзавање плата и пензија и повећање ПДВ-а. Зато поруке које долазе из ДС и СПС како влада треба да буде стабилна и способна да реши проблем више изгледају као страх политичара недораслих да се суоче са невољом, него као неодољив изазов. Та је ово друго у питању одавно би већ имали владу.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: