ДРУГИ ЧИН: СМЕКШАВАЊЕ ЧЕДЕ ЈОВАНОВИЋА

Лидер ДС Борис Тадић  „по сваку цену”  жели да се одржи на власти. Основни разлог је тај што Тадић и ДС желе да одгоде одговорност, укључујући ту и невоље са непоштовањем закона од стране њихових партијских челника. Дакле, Борис Тадић жели власт  у Србији како би продужио не само свој ауторитет, који је видно посрнуо на председничким изоборима, већ жели и да сачува ДС од унутрашњег урушавања и сукоба. Када партија која је била суверена власт оде у опозицију долази до осипања, разних сукоба, прелета у друге партије и општег слабљења партијског потенцијала.

Други стратешки разлог задржавања власти „по сваку цену“ јесте да се одржи „статус кво” око Косова и Метохије и да се не откривају све слабости и афере у време мандата Мирка Цветковића. Тадић жели  суверену контолу  над влашћу да би  као премијер водио и спољне послове и на тај начин потиснуо председника Србије Томислава Николића, а СНС држао  као опозицију без веће снаге на утицај и промену парламентарне већине. Тадић по сили и нужди жели  да прихвати „врући кромпир”,  јер тако  чува сам себи леђа.

Трећи стратешки разлог задржавања на власти ДС „по сваку цену“  односи се и на испуњавање унапред датих обећања датих ЕУ и САД у вези са решавањем статуса Косова и Метохије. Посматрано из њиховог угла, веома је важно да не дође до битније промене  политике у односу на позицију Томислава Николића као шефа државе и СНС за коју се никада не зна када ће постати кључни политички фактор у вођењу државне политике, рачунајући ту и политику према Косову и Метохији. Лидер ДС и некадашњи председник Србије Борис Тадић је водио и приватну кабинетску политику према свету правећи „личне контакте”  који су често били  на „линији“ политичких центара и моћника из ЕУ и САД.  Дакле, Борис Тадић има задатак да „по сваку цену“ убеди Чедомира Јовановића да балансира у новој влади са „умереном“ политиком ради опстанка “евро-атлантске политике” коју  је водио и води Борис Тадић. Јер увек у политици циљ оправдава средства, зар не!?

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: