ТАДИЋЕВ УСУД: ИСПРАВЉАЊЕ КРИВЕ ДРИНЕ

Председник Србије Томислав Николић пoложио је у парламенту Србије председничку „заклетву“ која се базира на поштовању Устава Србије и моралних начела у управљању државом. Приоритет за председника Србије Томислава Николића  је очување територијалног интегритета Србије, Косова и Метохије као њеног „органског“ и  „историјског“ дела. Томислав Николић је на тај начин постао „заштитник“  Устава Србије од политиканства и „злоупотреба“ владе и политичара. Он је намерен да буде политички и државни „објединитељ“ разлитичитих политичких интереса које су на „линији“ Устава Србије и државно-националних интереса, са посебним акцентом на Косову и Метохији.

Председник Србије Томислав Николић жели да створи дух политичке толераниције у тешким тренуцима за Србију.  „Само мирна, стабилна и уједињена Срија може да иде напред. Зато ће ми и у кохабитацији са политичким противницима, ако до ње дође, интерес државе бити на првом месту.  Кохабитација сама по себи не може да буде лагодна ни за кога. То значи да морате да радите са неким са ким немате истоветну политику. У томе нема ничег једноставног, нити лагодног. С друге стране, нисам се кандидовао и борио за место председника државе да бих одговорност пребацивао само на Владу.  Желим да ме као свог председника доживљавају сви људи без обзира на њихова политичка уверења“, рекао је Томислав Николић.

Пред председником Србије Томиславом Николићем је тежак задатак да створи услове за формирање „какве, такве“ владе која има парламентарну већину. И док дојучерашњи предсендик Србије Борис Тадић сматра да може да формира владу са коалицијама око СПС и ЛДП јавни дуг је порастао на 50 одсто БДП и наставиће да расте.  Влада би требало да замрзне раст плата и пензија и то у овој и у идућој години. Храна и гориво за годину дана поскупели су и до 25 одсто, а евро је јачи за 16,3 одсто. Истовремено борба против корупције у Србији на истом је нивоу као 2000. године, односно у време владавине Слободана Милошевића, примећују холадски стручњаци. Резултат рада правосудних и полицијских органа је на истом нивоу као 2000. године, у доба Милошевића, па чак и гори. Проблеми за нову владу су изузетно велики.

Поставља се питање да ли ће нова влада са Тадићем бити дуговечна или краткотрајна. Стање у држави и начин како ће функционисати парламентарна већина указује да нова влада неће трајати дуже од годину дана и можда мање. На то указују оштри ставови коалиције око СПС-ПУПС-ЈС око преговора  са ММФ као и полиитке ЛДП и Чедомира Јовановича према Косову и Метохији. Ипак најтежи „залогај” за Тадићеву владу је „исправљање криве Дрине” и свега онога што су „замесили“ у претходном периоду. Рекли бисмо, политичка је алхемија на који начин ће Борис Тадић  и његов нови-стари кабинет исправљати „сам себе”. То ће бити веома занимљиво да се види.

Томислав Кресовић  

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: