ВЛАДА СРБИЈЕ: ДАЈ ШТА ДАШ

Србија је себе довела дотле да важи сентенца „боље икакава, него никаква“ влада. Председник Србије Томислав Николић  покушава да нормализује стање у Србији како би се институције ухватиле у коштац са економским и финансијским проблемима. Претходна Влада Мирка Цветковића допринела је општем стању порпадања Србије под вођством ДС и СПС. Политичка ситуација је после избора пуна неизвесности за социјални положај нације и за економско девастирање, које води у тешке деформације рецесије без могућности поправке без тешких „ломова“.

Србија је изабрала свог „народног представника“ – председника републике. Председник Републике Србије Томислав Николић покушава да што одговорније,  сходно својим уставним обавезама успостави правну и државну равнотежу и предложи мандатара који има парламентарну већину. По снази најача СНС за сада нема ту  већину. ДС и СПС  сматрају и имају кратак рок да дефинишу да ли имају потребну већину за састав владе. Потенцијални мандатар је донедавни предсендик Србије и лидер ДС Борис Тадић. Сада је на делу практична политка без емоција и предрасуда. Ако ДС и СПС не успеју да пронађу довољан број за парламентарну већину, онда председник Србије лопту пребацује на СНС. Србија је пред „колапсом“. Сваки дан за Србију без владе каква год да буде је велики губитак и трошак. Зато је потребно да партије које сматрју да имају  већину што пре престану да буду арогантне и играју се игре „мачке и миша“. Цена за ту игру је превисока. Србија је на ивици слома и пуцања. Ако се ситуација измакне контроли може доћи до тешких последица по Србију и њене интересе.

Политчке партије које су добиле гласове од грађана Србије немају права да се поигравају са државом и народом на начин да су оне толико важне и битне. Ако партије које су освојиле највише гласова, пре свега, СНС, ДС и СПС не могу да пронађу  зајенички језик да се формира влада и парламентарна већина  наредних недеља и  месеци Србији следи   тежак сцеанрио који ће поништити  претходне изборе и казнити све три партије и коалиције које су добиле највише гласова. Ако је ДС и СПС та групација која може формирати већину то  мора да ради одговорно и брзо, без калкулација. Све друго води у непредвидиве сценарије. Србији „цури“ песак. Мало је остало врмена пред суочење са тешким последицама Ко може да формира парламентарну и владину већину нека уради брзо. Они који то критикују колико год имају права и легитимитета нејаму много времена за нове калкулације.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: