РАДИО ЕХО МОСКВА: НИКОЛИЋ ОТВОРЕНО О СВЕМУ

Пред свој „историјски“ сусрет са председником Руске Федерације Владимиром Путином, новоизабрани председник Републике Србије Томислав Николић дао је интервју популарној станици „Радио Ехо Москва“ 26. маја 2012. године.  Презентујемо вам најинтересантније делове тог интервјуа:

Алексеј Наришкин: Наше слушаоце између осталог интересује и то какви су планови новоизабраног председника Србије у вези односа са Европском унијом?

Томислав Николић: У својој предизборној кампањи био сасвим јасан. Србија ће чинити све што може да чини једна суверена држава да би била пуноправни члан Европске уније. Ми смо се уставом обавезали да поштујемо европске вредности, да европско законодавство буде изнад нашег и ми имамо одлуку Скупштине да Србија учини све што је у њеним могућностима да уђе у Европску унију. Током предизборне кампање  рекао сам сасвим јасно грађанима Србије и следеће: ако би постојао услов Европске уније да се одрекнемо Косова и Метохије,  тај услов не бих прихватио. И то би био престанак преговора с Европском унијом.

Алексеј Наришкин: Поменули сте Косово. Какви су планови у вези тога? Какав развој догађаја очекујете?

Томислав Николић: Па биће преговора на доста високом нивоу. Тражио сам да преговарач буде или председник владе, или да за то овласте мене као председника републике. Тамо је ситуација веома тешка. Сви високи представници међународних организација које су тамо присутне – све војне и грађанске организације и представници УН – сви су они за то да Косово буде независно. Све главне државе Европске уније су такође признале Косово као независну републику и ми ћемо ту имати тешку борбу. Институције из Приштине су, искључујући четири општине на северу, преузеле на себе управљање Косовом и Метохијом. Велики део територије Косова и Метохије на којој у бројним енклавама живе Срби, налази се под пуном управом албанских институција. На сву срећу, данас су тамо присутни и представници Уједињених нација и они у одређеном смислу брину о безбедности Срба који тамо живе. Албанци траже да се прошире и на северно Косово, али Србија то не може да им дозволи.

Алексеј Наришкин: Господине председниче. Како разумем, Србија тражи многе људе који су осумњичени за ратне злочине и који се скривају у разним земљама широм света. Како мислите да издејствујете повратак тих људи у Србију?

Томислав Николић: Колико знам, данас више нема ниједног Србина који се налази на оптужници Хашког трибунала и примедбе овог суда више нису упућене на то зашто Србија није ухапсила људе који се крију, већ на то зашто није ухапсила оне људе код којих су се ови крили.

Алексеј Наришкин: Да се вратимо односима с Русијом. Како ћете градити своје односе с Русијом на плану, на пример, енергената? Хоћете ли користити могућности које вам стоје на располагању од стране Русије или ћете имати неку своју алтернативу?

Томислав Николић: Србија је спремна да у потпуности испуњава све своје обавезе предвиђене енергетским споразумом између наше две земље и да истовремено користи све погодности које нам тај споразум пружа. Не само Србија, већ и цела Западна Европа зависи од руских енергената. Србија има ту погодност да од Русије добија довољно енергената. Ја ћу само да иницирам изградњу нових хидроелектрана и нових електрана на гас, уз примену савремене европске технологије.

Алексеј Наришкин: И на крају, када ћемо се следећи пут срести, и хоће ли то бити код Владимира Путина или код вас? Има ли неких планова?

Томислав Николић: Ја мислим веома скоро. Сада чекам да положим заклетву, после Москве идем у Брисел, а онда поново долазим у Москву, па онда у Вашингтон и тако редом… То ће бити веома брзо. Имам срећу да мој мандат отпочиње када и мандат Владимира Владимировича.

 Приредио: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: