ОПЕТ ПИТАМО: КО ЋЕ САД ДА ВЛАДА?

Став председника Србије Томислава Николића да мандат за састав владе прво понуди ДС политички је рационална и државничка одлука. Прво, Томислав Николиоћ тиме показује да није осветољубив према ДС, већ да је заступник опшедржавног интереса, и друго, ствара климу политичке стабилности, али и тестира ДС да ли има још ауторитета код партија које су биле с њом у влади  и владајућој парламентарној коалицији.

Томислав Николић као предсендик Србије не жели да „фаворизује“ СНС са својом коалцијом која има највише посланик. На тај начин СНС се чува од „компромитације“ као странке са којом друге странке не желе у колацију. Томислав  Николић због тежине кризе у Србији жели да се што пре и што транспарентније формра Влада Србије, а да мандатар буде из ДС, и то по могућности Борис Тадић. Истини за вољу, ако прихвати тако одговорну функцију Тадић узима у своје руке „вућ кромпир“, али и добија шансу да покуша да исправи своје грешке у вођењу државне политике и грешке своје партије и коалиције у последњих четири године. На политичком плану, после пораза Бориса Тадића на председничким изборима и слабијег резултата на парламентарним изборима Демократска странка (ДС) је сада у „политичком нокдауну“. ДС као друга по снази у парламенту има тежак задатак да формра владу, а да сама не буде толико моћна колико је била у претходном периоду. Томислав Николић  је бацио лопту у двориште ДС и СПС да покажу свој капацитет у тешким тренуцима по економију Србије.

Политички рационално је да СНС буде у овом часу контролор власти ДС и СПС,  јер су ове партије попрлично порадиле на економоском сиромашењу, а сада имају договор о саставу владе.  ДС је ојачала СПС и УРС на своју штету. Истоврмено претходна влада је ојачала СНС да има највише посланика и да победи Томислав Николић.

Са друге страна, СНС неће бити у позицији да држи владу под контролом, већ само да „парламентарно“ контролише владу заједно са Томиславом Николићем. Све карте  су сада у игри.  ЕУ подржава Тадића и ДС за премијера. Зато је место премијера Тадићев политички усуд, такорећи политички „руски рулет“. Што пре до владе то је за Србију боље.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: