САВРЕМЕНА СРБИЈА: У РАЉАМА ЖИВОТА

Шта се то дешава са Србијом недељу дана после завршетка општих избора? Још увек није образован парламент, председник Републике Србије Томислав Николић није положио заклетву, а преговори о влади још увек нису добили озбиљан тон.  Новоизабраног председника Србије Томислава Николића не би изненадило да Демократска странка са својим старим властодржачким партнерима опет формира владу. То нам и доказује јучерашња одлука Демократске странке (ДС) која је предложила Бориса Тадића за мандатара за састављање нове Владе Републике Србије.

У свом јавном наступу на РТС-у председник Србије Томислав Николић нам открива да „међународна заједница“ не врши притисак да се формира велика коалиција СНС-ДС-СПС. Да сада ико зна кога су то казнили грађани који нису изашли на изборе, а кога они који су у кутију убацили „беле листиће“? Наравно да нико поуздано не зна одговоре на ова питања, али је бар једно сигурно – дугим чекањем формирања владе највише ће бити кажњени грађани Србије, без обзира на то да ли су гласали или, пак, нису обавили своју грађанску дужност.

Економиста Мирослав Здравковић каже за „Новости“ да као последица разградње државе актуелне мере штедње највише обарају чиновнике, професоре, лекаре, пензионере. Највише страда тзв. средња класа, коју у Србији чини петина становништва. У ери Интернета и других савремених телекомуникационих система није тешко да уочимо шта значи пристојно живети. Сву ту благодат за којом чезнемо сервирају нам у страним серијама, холивудским остварењима, документарцима који су снимљени у развијеном свету. Довољно је да поред куповине намирница породица може себи да приушти аутомобил, редовну месечну обнову гардеробе, школовање бар једног детета, редован одлазак у позориште или на неки други културни догађај, зимовање и летовање,  па да кажемо да та породица пристојно живи. Међутим, у Србији је то данас за горе побројане професије у великом броју случајева мисаона именица. Уколико би породица узела стамбени кредит, аутоматски би себе искључила из средње класе.

Агенција „Галуп“ нам открива да у Србији чак 57 одсто становништва старости између 25 и 34 године живи са родитељима, а код већине је реч о материјалним разлозима, мада је присутан и социолошки феномен „продуженог детињства“. Сурова је истина да се млади веома тешко одлучују да стварају сопствену породицу, јер су свесни чињенице да немају где или од чега да живе. Подизање животног стандарда јесте најважнији задатак који треба да уради нова влада. Све друге приче које нам пласирају добро ситуирани политичари су бацаље прашине у очи.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: