ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ: ПРЕДСЕДНИК СВИХ ГРАЂАНА

Оставка Томислава Николића на место лидера СНС уочи полагања свечане обавезе на функцију председника Србије, како је у изборној кампањи и обећао, представља (високо) морални чин, али и  вид политичке храбрости. Морално је, јер је Томислав Николић  то обећао  у својој  изборној кампањи за председника Србије, а храбро је, јер се на тај начин Николић „развлашћује“  директног утицаја на партију која му је била политичко упориште на предсендичким изборима и коју је створио. Да подсетимо, овако нешто није смео да уради, ни Слободан Милошевић,  др Зоран Ђинђић, др Војислав Коштуница, а Бориса Тадића не вреди ни помињати. На овај начин Томислав Николић улази у политичку историју Србије, али и Европе. Доласком на место шефа државе лидер политичке партије треба да буде ослобођен утицаја на матичну партију која је одраз политичке моћи верификоване на парламентарним изборима.

„Једино демократски и цивилизовано и једино поштено је да будем председник свих грађана“, каже председник Србије Томислав Николић и додаје: „Желим да се вратим у владајућу странку кад завршим мандат. Остављам вас да руководите како ваља и треба. Нисам више ни члан СНС-а, посветићу се председничкој функцији”. Ова храбра одлука има посебну политичку тежину која се не може одмах измерити, али ће бити узор за понашање лидерима других партија који желе утицај у  власти. Николић је први извршио департизацију  функције шефа државе и на тај  начин ударио темеље  за  будуће председничке изборе у Србији. Ипак, моћ партија у Србији је велика и политички лидери имају  потребе да буду заштићени партијама за своје функције, али и партије да  се крију иза  њихових шефова који су били председници, премијери, министри или председници парламента. Међутим, неће сви лидери партија исто мислити као Николић и тежиће да на јавним функцијама задрже и своје партијске  лидерске позиције.

Томислав Николић је сада председник  свих  грађана, а не само својих бирача и пристлаица СНС. Тај принцип Николићу може бити од користи у формирању нове владе, али може бити у будућности и препрека због окоштале моћи партијских и политичких олигархија које делују као  организоване „политичке хоботнице”. Томислав Николић је јавно понудио лидеру ДС Борису Тадићу партнерски и пријатељски  однос у интересу  Србије, али је и бацио „рукавицу” да се Борис Тадић и ДС одлуче што пре да ли ће Тадић прихватити да буде премијер Србије. На овај начин Николић је отворио процес за формирање владе на један миран и политички коректан  начин. Сада је ред на Бориса Тадића. Својим поступцима и доследним понашањем Томислав Николић ће, ако имају имало морала, „зацрвенети“ образе многим његовим критичарима, аналитичарима и новинарима, али и политичким супарницима рачунајући ту и Бориса Тадића.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: