ПОЛИТИЧКА ДИЛЕМА: ИЛИ ВЛАДА ИЛИ КРИЗА

Донедавни председник Србије Борис Тадић изгубио је власт по  истом рецепту као и Слободан Милошевић и др Војислав Коштуница. Својевремено Слободан Милошевић је пристао да „скрати” свој мандат за скоро годину дана  и изгубио власт 24. септембра 2000.године. Тада је СПС  показивао невиђењу политичку ароганцију  и агресију према опозицији. СПС је изгубио власт 2000. године и онда је „пузећом стратегијом“ 2004. године подржао владу др Војислава Коштунице, а 2008. године ушао у владу са коалицијом ЗЕС.

Бивши председник СРЈ др Војислав Коштуница постао је премијер 2004. године и владао у две владе до 2008. године. Мање од годину дана Коштуничин кабинет је био у кохабитацији са ДС и Борисом Тадићем као предсендиком Србије. Премијер Србије и лидер ДСС др Војислав Коштуница је сам  распустио владу због раскола унутар кабинета, иако је могао „технички” да направи  власт са СПС и СРС и продужи свој мандат. Коштуница се надао да ће принципијелном политиком добити подршку грађана. То се, на његову жалост, није догодило. ДС је „трговала” са коалицијом СПС-ПУПС-ЈС и владала пуне четири године.

Лидер ДС Борис Тадић је прихватио „уцену” својих сарадника да скрати мандат који је трајао до почетка 2013. године и уђе у опште изборе са амбицијом да освоји апсолутну власт. То се, на његову велику жалост, није догодило.  ДС је видно изгубила у бирачком телу, променила је партнере у својој коалицији, а Борис Тадић је изгубио од Томислава Николића место председника Србије. Милошевић и Тадић  су били сувише сигурни у себе и своју власт, а Коштуница је био  убеђен да ужива патриотско поверење код грађана. И то се показало као грешка. Борис Тадић је изгубио, пре свега, виталну подршку унутар ДС, где су се успоставиле хоризонтално-вертикалне структуре моћи као конкуренти Борису Тадићу. Погрешна кампања, лоши саветници и префорсирани медији учинили су да се Тадића одрекну и тзв. „сигурни гласачи” ДС, али и колаициони партнери. Иако је Тадић поражен и осрамоћен, сада његова колација од њега „тражи” да прихвати позицију премијера  и створи што шири проевропски блок.

Сада је извесно, или ће влада бити формирана или ће доћи до кризе. Шта ће се догодити зависи, пре свега, од председника Србије Томислава Николића, који предлаже мандатара и лидера ДС Бориса Тадића који вреба своју прилику да „жуте“ смести у владу. Све остале партије биће само политичка диверсификација и „попуна” владајуће већине. Европска унија и Руска федрација траже да Србија буде политички уравнотежена због регионалне стабилности и глобалне кризе. Уколико би се влада састављала без учешћа коалиционог блока „Покренимо Србију“, може доћи до много теже кризе него у вођењу политике између Бориса Тадића као шефа државе и др  Војислава Коштунице као премијера Србије. Кохабитациона влада је нужна за поларизовну политичку сцену Србије која је у зони рецесионе криве. Мудрост је сада изнад политичке снаге и политичке ароганције.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: