ДОК ЋУТИМО: ЗДРАВСТВО НАМ ТОНЕ

Србија има најгоре здравство у Европи! Ова констатација није пуко нагважање огорченог грађанина Србије. Овај вапај у себи садржи једну сурову чињеницу. Јер, Србија је заиста последња на листи 34 европске земље по квалитету здравствене заштите, показује Европски здравствени потрошачки индекс за 2012. годину, који је представљен и у Европском парламенту у Бриселу. Сада следи питање… Како да постанемо чланица Европске уније уколико не поштујемо постојеће европске стандарде? Како уопште може било ко да погледа себе у огледало и каже: „Јесте, гласао сам за ону политичку опцију која ми је до краја срозала животни стандард“.

Према индексу EHCI којим се мери стандард европске здравствене заштите на основу 42 показатеља, Србија је добила 451 поен од максималних 1000. И када би се поредили са најбољима, што је у овом случају непристојно, видели бисмо да је Холандија завредела 872 поена. Илузорно је коментарисати ову разлику у поенима, односно у квалитету пружања здравствених услуга. Међутим, оно што треба коментарисати јесте да је Хрватска завредела 655 поена, Македонија 527, Албанија 535. То значи да су права пацијената, време чекања на лечење, исход лечења, опсег пружених услуга, укључујући ту и фармацеутска средства, у једној Албанији знатно боља него у Србији. И када би то била наша констатација, онда би нас прогласили за злураде, али када то прикаже експертска организација Хелт Конзјумер Пауерхаус са седиштем у Шведској, онда је то непобитна чињеница.

Европску унију можемо волети или мрзети, можемо јој тежити или од ње бежати, али никако не можемо да оспоримо чињеницу да је то савез уређених земаља које теже да створе што боље животне стандарде. Неко успе да прати реформе, а неко не. Ту слаткоречје бившег председника републике не пролази. Постоје параметри и индекси који одражавају напредак како у земљама Европске уније, тако и у земљама које теже да постану члан ове престижне организације.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: