ПОЛИТИЧКИ ТВ ДУЕЛ: ПОШТЕЊЕ НА ИСПИТУ

Други круг председничких избора  је у току. Најављен је ТВ дуел Бориса Тадића и Томислава Николића за 16. мај, где ће се медијски одмерити два кандидата. Томислав Николић  лидер СНС и вођа коалиције „Покренимо Србију“ спрема се на ТВ дуел да пита Бориса Тадића како је свих ових година владао, како су се обогатили његови сарадници и министри, али и да изложи своју „политичку визију” Србије. Очигледно је да ће тема другог круга преседничких избора бити питање поштења. Поштење може бити лично, али оно може бити и политичко. Укратко, поштење може представљати начин на који се управља државом и сопственом странком.

Лидер СНС Томислав Николић поводом тога каже: „Видим да бивши председник сумња у моју част и поштење. Подржавам ту идеју да се истражи шта је све ко у животу радио и питам га зашто за ових осам година није покренуо ту акцију. Можда зато што је био искључиво председник своје странке, па је требало да разјурује људе с којима ујутру пије кафу“. Основни ред свих оних који су кандидати за председника Србије је да покажу јавности своју имовинску  карту, али и да јавност у начелу зна за опште здравствено стање канидата.

Политичка и председничка борба Томислава Николића и Бориса Тадића води се по трећи пут. Николић је два пута био у вођству, али су политичке игре,  интереси и  утицаји изван Србије допринели победи Бориса Тадића. Николић је сада у позицији да треба да покуша да разувери јавност да је по сваку цену потребно да председникује Борис Тадић. Србија суштински треба да има председника Србије домаћина своје државе спремног  да саслуша сваку политичку партију и идеју, а не да брани  интересе само своје партије. Србији је потребна стабилна и „јака” влада са одлучним премијером.

Лидер ДС Борис Тадић у јавност је изнео став да не жели да буде као „енглеска краљица”, а у пракси се понаша као суверен једне афричке државе под протекторатом и јаким утицајем страних фактора. Он је водио и владу, усмеравао политику парламента и преко својих људи креирао унутрашње јавно мнење. Тадићу, дакле, није потребна јака, већ њему одана и послушна влада. Зашто? Пре свега да би се преко њега показала моћ олигархија, а не институција, да би се преко  партократије градила пирамида утицаја и личног богаћења.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: