ВЛАСТОДРЖАЧКА МАТЕМАТИКА: СПС = ДС

У више од половине од 27 држава чланица Европске уније од пролећа 2010. године па до данас дошло је до значајних промена власти. Србија која  има озбиљне економске и социјалне проблеме жуди за променом власти и вођењем једне одлучне, одговорне  владе на путу ка ЕУ и пуној сарадњи са економијама отворених  према Србији. Пад  више влада у ЕУ  услед економске кризе довео је до драстичних резова у јавним буџетима. После Велике Британије, Шпаније и Италије, следећа велика земља ЕУ која би могла да се суочи са променом је Француска. Социјалистички председнички кандидат Франсоа Оланд има добре шансе да у другом кругу избора (6. маја) однесе победу над конзервативцем и садашњим председником Николом Саркозијем.

Досадашња влада и владајућа коалиција у Србији пре свега ДС и СПС  мисле да су наводни резултати довољни да би се обновила власт. Србија је у извесном смислу неосетљива на политику коју воде партије које не показују  позитивне резултате за државу и народ. Најбољи пример за то је СПС. Током владавине од 1991. до 2000. године више пута су били  на рубу да изгубе власт, али су опстајали и на крају узроковали петооктобарске промене. Демократска странка је од 12 година након петог октобра била на власти осам година што је може квалификовати да је ова партија  ушла у „механизам” власти са свим појавним облицима парткоратије и корупције. Најодговорнија партија за стање у Србији је дакле ДС. Исто важи и за председника Србије Бориса Тадића који држи ауторитет ДС, као што је то радио и Милошевић са својом Социјалистичком партијом Србије.

Политика СПС је била да опозицју, пре свега ДС и СПО третира као „издајнике  и  „стране плаћенике”,  а изборна  политка ДС и Тадића је  да политичке конкуренте, пре свега, СНС и Томислава Николића представља као „дволичног” и носиоца „мрачних идеја”. Концепт владавине СПС до 2000. године и концепт владавине ДС преко Бориса Тадића у својој суштини и техниологији власти је веома близак. Лидер ДС Борис Тадић  је предсеник Србије од 2004. године. Лидер СПС Слободан Милошевић је био председник  Србије од 1990 до 1997. и од 1997. до 2000. године када постаје предсендик СРЈ. Дакле, Слободан Милошевић је  био краће  председник  Србије од Бориса Тадића. Ово указује и на  карактер власти и Милошевића и Тадића. Није ни чудо што је дошло до коалиције и „помирења”  идеја, политике и људи  ове две партије које ведере и облаче Србијом од 1990. године, рачунајући и помирење политике покојних Милошевића и др Зорана Ђинђића. Политика др Зорана Ђинђића је изручила Милошевића Хагу 2001. године ,а политика Милошевићевих мафијашких, тајкунских и обавештајних мрежа стрељала је др Зорана Ђинђића 2003. године. Милошевић је биолошки надживео др Ђинђића све до своје фаталне 2006.  године. Обојица су преминула у истом  месецу (марту). Време је за промене!

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: