ПРЕДИЗБОРНИ ШТРАЈКОВИ: КАДА ЛИШЋЕ ПОЖУТИ

Шта може да очекује власт која у време предизборне кампање има штрајкове на све стране? Ваљда исто што и лишће у јесен када пожути! Пољопривредници су опет тракторима блокирали путеве у Војводини. Траже да се врати стари начин субвенционисања производње од 14.000 динара по хектару, продужи рок за поделу бонова за дизел гориво до 1. јула и примени усвојена Стратегије руралног развоја до 2013. године, јер је она услов за коришћење средства из ИПА фондова Евопске уније. Други вид протеста – штрајк глађу предузели су студенти Факултета примењених уметности у Београду. На овај најтежи вид штрајка одлучили су се зато што Министарство просвете није одржало обећање о ослобађању плаћања школарине за студенте са 60 ЕСП бодова. На штрајк упозорења одлучили су се и здравствени радници.

Здравствени радници не протестују само због малих плата, већ и због услова рада које подсећају на деведесете године, јер у болницама недостаје елементарни материјал за рад, почевши од газе и пластичних венских игала, преко диуретика, основних кардиолошких лекова и антибиотика, до високоспецијализованих материјала, попут кеса за микроскоп, филтера за поједине апарате. Сведоци смо да нема новца за неопходне ствари у здравству. Здравствени радници су своје захтеве одавно проследили надлежнима, али се руководеће структуре оглушују под изговором да нема новца. Па наравно да га нема када су све потрошили на прескупу предизборну кампању. Њима је очигледно важније да обезбеде удобну функционерску фотељу, што ће им између осталог омогућити и привилеговано лечење у иностранству.

Током протекле четири године Тадићевог безвлашћа штрајковали су просветни радници, полицајци, запослени у правосуђу, а о радницима приватизованих фабрика да не причамо. Они су лежали по прузи, штрајковали глађу, блокирали путеве, у очају закуцаваци ексере у руке. Све те руке које су држале транспаренте и трпеле невиђене болове сигурно ће знати ко једини може да покрене Србију.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: