КАКО ДО ПРАВА И ПРАВДЕ: ДВОБОЈ УМЕСТО ПАРНИЦЕ

Предизборна кампања је пред усијањем. Колико заиста говоре истину они који још увек нису били на власти не можемо да знамо док их не изаберемо. Међутим, сви се нађемо у правом чуду када видимо колико су заиста спремни да масно лажу и обећавају они који су удобне властодржачке фотеље не само добро загрејали, већ их и подерали од предугог седења. Ево једног простог примера колико властодршци воде рачуна о поштовању највишег правног акта – Устава Републике Србије. Са ступањем на снагу новог Закона о парничном поступку велики број сиромашних грађана, а то је негде око 800.000 људи остало је без правне помоћи. Дакле, ако немаш адвоката, не можеш да оствариш своје право пред судом.

Због немаштине на коју су осуђени само зато што су све ове године морали да трпе бескрупулозне властодршце, сада су још приде и потпуно обесправљени. Грађанин чије је право повређено обично касно (када су протекли сви рокови, прим. аут.) долази код адвоката. Зашто је то тако? Живећи у земљи у којој је „животни стандард“ мисаона именица, грађани су се често одлучивали да се сами изборе са неправдом не водећи рачуна о року који му је остављен за тужбу, жалбу или, пак, приговор! Али зато су грађанима били на располагању професионалци у локалним самоуправа који су уз незнатну новчану надокнаду пружали правну помоћ, а ту су биле и невладине организације које су веома ефикасно помагале грађанима. Нови Закон о парничном поступку све је то поништио и најсиромашније потпуно обесправио.  Јер више нема парнице, ако не можеш да платиш адвоката.

Устав Србије каже да се ниво људских права не сме спуштати испод достигнутог нивоа, а члан 85 Закона о парничном поступку угрожава право једнакости људи пред законом. Јер, најсиромашнији свакако не могу да плате рочиште које у најбољем могућем случају кошта 7000 динара. И док не ступи на снагу Закон о бесплатној правној помоћи сви они који не могу своја права да остваре пред судовима, у очајању ће трпети несносну правну тортуру или можда своја права остваривати, не дај боже, као некада на Дивљем западу када је куршум делио правду.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: