ПРЕДИЗБОРНA ПРОПАГАНДА: „ПОЖУТЕЛО“ ЈАВНО МЊЕЊЕ

Изборна кампања странака је најчешће састављенa од  политичких жеља са циљем да се кроз јавност придобију гласачи. Изборе у Србији 2012. године  карактерише апсолутна медијска и пропагандна  доминација ДС уз примену „тоталне пропаганде“.  Форма „жуто-црне“ пропаганде је коришћење разних форми сензационализма, политичког преувеличавања фаворита ДС Бориса Тадића и минимизирање његовог конкурента за председника Србије лидера СНС Томислава Николића.

Медијска кампања лидера ДС Бориса Тадића рађена је у „социјалреалистичном стилу“ подизањем Бориса Тадића до степена „спаситеља“ Србије. Пропаганда ДС према лидеру СНС је таква да  се Николић третира као „политички мрачна“ личност са сталним недоследностима. Циљ је, дакле, да се преко медија утиче на оријентацију грађана, посебно неопредељених и оних који лоше живе да не гласају за Николића, иако он није био власт и довео државу и нацију  у тешку социјалну и  економску ситуацију.

Медији су под апсолутном контролом ДС, чак више него у време СПС пред пети окотобар 2000.године. Дакле, ради се о свесном „испирању  мозгова” грађана Србије. Кроз „жуту“ пропаганду гласачима се шаљу претње да уколико победи Томислав Николић у Србији ће настати хаос и повратак на деведесете године прошлог века. Све ово указује на  суштинску  слабост власти и предсендичког кандидата. Логика политике показује да странка која жели да се одржи на власти, а има добре резултате и углед код грађана не мора да примењује негативну пропаганду усмерену ка конкуренцији. Будући да ДС нема  утицај у бирачком телу  какав је имала 2008. године принуђена је да примени форме „прљаве кампање”. Посебно се користе сондаже јавног мњења као вид притиска на бирачко тело као облик „екстрменог спиновања”. Већина истраживања јавног мњења до сада показивала је боље резултате СНС и Томислава Николића од ДС и Бориса Тадића. Како се приближавају  избори  утицај СНС и Николића наводно се топи пред ДС и Борисом Тадићем. Шта иза тога стоји?

Може се рећи да ДС корсити као досадашња водећа партија у власти све изобне трикове. Примера ради, у  истраживању Међународног републиканског института спроведеног 8. и 9. априла на узорку од 1.422 испитаника стоји да Тадића подржава 31 одсто грађана, а Николића 28 одсто. Када је  реч  о парламентарним  изобрима, по  истим истраживањима Међународног републиканског института може се видети  да је рејтинг   СНС – 27 одсто, а следи коалиција „Избор за бољи живот“ са 24 одсто и коалиција око СПС-а са 12 одсто. По осам одсто подршке имају Преокрет  УРС и ДСС.

Иза ове анкете крије се јасна нелогичност. Партије праве утицај према снази својих лидера у Србији, а не по јачини саме странке. Ако је СНС као партија стоји боље код бирача од ДС, а кампању за странке воде лидери обе партије, онда није  довољно убедљива аргументација  да је рејтинг Бориса Тадића за три одсто већи од Томислава Николића, а ДС је слабија за три одсто од СНС. Камапњу обе партије суштински воде и управљају лидери странака. Овде се може уочити класично „штимовање“ података добијених анкетирањем грађана.

Демократска странка је преко једне друге агенције    „Ипсос стратеџик маркетинга“  и Радио-телевизије Б92 приказала једно друго истраживање јавног мњења. По том истраживању 88 одсто бирача Демократске странке сматра да  Србија треба да постане члан Европске уније, 86 одсто присталица Либерално демократске партије, а само 39 одсто бирача Српске напредне странке. Овде се жели јасно ставити до знања да СНС и њен бирачки  потенцијал није уверен довољно у „идеологију” ЕУ и да СНС није суштински за „европскии пут” Србије. Тако су анкете постале саставни део политичког рата странака, пре свега Демократске странке која не жели да испусти власт и зато користи све видове политичке борбе, па и оне недоличне великим странкама.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: