ПРЕДИЗБОРНА АНАЛИЗА: РАТ КОАЛИЦИЈА

Председник Србије и ДС трчи своју политичку „соло трку“. Непознато је да ли ће Борис Тадић  7. априла   одлучити  да   изађе на „црту“ и на председничким изборима или покушава да обезбеди предност своје партије. Председник ДС је свуда као „Велики брат“. Он путује од штала до њиве, од посластичарнице до занатских радни и „проповеда“ мала предузећа.

Изгледа да лидер ДС може само да прича о малим предузећима када су веће компаније у дубиози, а не може јавно да се слика са српким тајкунима. Није ни чудо што друге политичке партије сматрају да Борис Тадић игра „двоструку“ игру, час као лидер ДС кроз спотове партије, час кроз јави наступ као предсендик Србије.

Овај вид политичког маркетинга може да се назове „дрп систем“, односно политички безобразлук. Ако се лидер ДС не одлучи да ли ће кампању водити за своју странку као лидер или као предсендик државе постоји могућност да друге странке покрену судски процес против Бориса Тадића и ДС или да се организује бојкот ових избора због ароганције предсендика Србије и ДС.

Политички гледано ови избори дефинишу не снагу партија појединачно, већ политичку снагу и  њихову  могућност постизборног партнерства. ДС је окупила малу и доста „бледу“ коалицију где је једино препознатљив др Расим Љајић. На другој страни је СНС са препознаљивом НС мр Велимира Илића и другим партијама међу којима је и ПСС-БК више него препознатљивог Богољуба Карића. ДС је по свом концепту коалиција левих концепција, а СНС умерено десних, тачније десни центар. СПС као лева коалиција има свој већ познати састав. Социјалисти заједно са ПУПС и ЈС увек тактизирају између ДС и СНС, у зависности од најнижих политичких интереса у постизборном периоду. Партија ЛДП Чедомира Јовановића има своју малу коалицију где су и представници синидиката и  НВО. Као коалиција је и УРС Млађана Динкића која је прикрила  и ставила у сенку Г-17 плус, такозвану експертску странку  која је нанела Србији знатне штете. Ова партија делује као регионалистичка, али по моделу и као партија десног центра. Ван коалиција су две конзервативне партије: ДСС и СРС. Ове две партије, очигледно, имају свој концепт политике који је критичан према свим опцијама.

Политичке изборне теме свих партија  се знатно разликују у односу на изборе који су одржани 2008. године. Приоритет су економско социјалне теме, запошљавање и довлачење страних инвестиција. На  другом месту је ЕУ, а на трећем месту је Косово и Метохија. Кампања 2008. године имала је као приоритет ЕУ, Косово, па и економију. Ова политичка реторика указује на то да ће постојеће коалиције водити сличне кампање са индентичним редоследом изборних питања. ДСС и СРС, пре свега, говориће после економских тема о Косову и Метохији, о штетној политици владајућих партија, али и о штетности уласка Србије у Европску унију. Новина у односу на избноре 2008. године је учешће синдиката на страначким листама, НВО, али и ЛГБТ популације. Дакле, ни једна партија сама по себи није  толико моћна да може да формира самостално власт.  Како год било, ови избори који се дешавају на Ђурђевдан биће дефинисани као рат политичких коалција где ДС и СПС  воде своје кампање са елементима конфронтације. Једина новина је коалиција УРС која је резлутат спајања регионалних партија и Г-17 плус у НВО која се зове УРС. Треба рећи да УРС није политичка партија, али да функционери у влади Г-17 плус наступају као да УРС управо то јесте.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: