ХОРОР ЈЕДНЕ ВЛАСТИ: КАДА БЕЛИ МАНТИЛИ ПОЦРНЕ

Садашња власт предвођена ДС, СПС и „сателитима” попут  Г-17 плус, сада „преобученим” у УРС, одговрна  је  за опште стање државе и нације, пре свега, стања народног здравља. Садашња  власт удара у „таламбасе” како смо постали кандидати за ЕУ, а укупно стање нације је испод сваког реалног критеријума и стандарда Уније чији чланови желимо да постанемо. Да кренемо у „хорор” анализу. Карциноми владају Србијом !

Од  малигних тумора би у Србији ове године могло да оболи 37.000, а да умре 22.000 људи! То је, према пројекцијама националног Друштва за борбу против рака, за по две хиљаде више и новооболелих и умрлих, него пре две године. Код нас се сваке године учесталост обољевања од карцинома повећава за 1,9 одсто, и по томе се уклапамо у европски просек. Стручњаке забрињава што се овде повећава смртност од рака.

Србија пати од „ретких болести”  које су запуштене од власти. Да ли знате колико се новца издваја за превенцију од оваквих обољења? Подаци говоре да у Србији око 500.000 људи оболи од ретких болести, попут,  Вилсонове, Гошеове, Фабријеве, Батенове  аутоимуне болести . Поред ретких, а заступљених болести Србија је преплављена „социјалним болестима”.  Поред  кардиоваскуларних, грађане Србије највише муче реуматске болести. Само од пет најтежих обољења из ове групе, у Србији су за годину дана, према последњим подацима Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, у клиничким центрима и општим болницама лечена 14.682 пацијента. У специјализованим установама и рехабилитационим центрима на терапији су била још 14.222 оболела.

Стање са лековима у Србији никада није било горе. Нема лекова за најтеже и најраспротрањеније болести, пре свега, оних васкулранних, реуматских, болести депресије, болести карцинома и ретких болести. Забрињавају  подаци да се уништавају све домаће фармацеутске веледрогерије као  и  домаће фабрике лекова. Подаци говоре да у инфективним клиникама  у Србији више нема или се троше последње залихе лека за терапију хепатитиса Ц.  Пацијент данас скоро и да не може да се  лечи. Што је поражавајуће, због велике администрације и лоше организације  у здравственим  установама  пацијент веома тешко може на време да буде прегледан. Друго, тешко се долази до лекова, а ако нема тражених лекова, пацијент се поново враћа код свог лекара и тако  у круг. Лекова више нема у слободној продаји.  Врше се тешки притисци на лекаре да лекове рестриктивно прописују пацијентима. Уведена је нека врста „медицинске инквизиције” која не смањује корупцију у здрвству, већ је само са разним притисцима и  несташицама појачава. Цену плаћају стотине хиљада болесних грађана. Одговорност је на партијама које су  лоше поставиле здраствени систем у Србији  и онима који зарађују на лековима и тешким болестимау Србији. Данас, нажалост, у Србији је подухват лечити   кијавицу!

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: