СТАРТНА ПОЗИЦИЈА СРБИЈЕ: ИЗМЕЂУ ИСТОКА И ЗАПАДА

Лидер СНС Томислав Николић  најављује да програм који нуди бирачима Србиje треба економски да увеже Запад, пре свега, ЕУ и Исток, односно, тржишта Руске федерације и ЗНД,   као и тржишта  Кине  и Индије. Томислав Николић амбициозно каже да му је намера да се о нас отимају. Зато ће нова власт користити и програме, и инвестиције, и могућности да овде отварамо погоне из којих ће страни инвеститори који су код нас регистровани без царине извозити у Русију.

Реализација оваквог пројекта подразумева прво да после избора Србија буде политички стабилна. Нико неће да инвестира у нестабилној држави, осим оних чији је  задатак да брзо окрену профит на сумњив начин. Друго, потребна је снажна борба државне власти против корупције. Потребно је створити повољни законски амбијент за страна улагања. Треће, да би осетили ефекте страног инвестирања нужно је да Србија буде економски уравнотежена.

Пробуђени и заинтересовани Исток (Русија, Кина, ЗНД) и Запад (ЕУ,САД ) своје интересе у Србији могу укрстити на два начина. Први је геополитички, а други је у међусобној кооперацији где би Србија била „проточни бојлер” економских интереса великих сила. Да би Србија постала „економски дипломата“ Балкана потребно је да добијемо одговорну, стручну и, пре свега, некомпромитовану владу која је спремна да руши све врсте монопола.

Укрштање екнономских интереса, без сукобљавања са великим силама захтева стабилност у региону, избалансирану политику у решавању питања Косова и Метохије. Притисак ЕУ и САД да се призна Влада у Приштини као услов  за стаус у ЕУ и наметање  НАТО-а као  безбедоносног услова удаљава Запад и Исток  од међусобне кооперације, а Србији намеће конфронтацију која може да проузрокује нове економске штете. Зато Србија мора своје потенцијале да усмери свуда где се они прихватају. Ови парламентарни  избори су веома  значајни за позиционирање и етаблирање Србије као повољне државе за страна улагања, али и подсицање домаћег капитала на тржишној основи. Лидер СНС Томислав Николић  полази од оптимистичког сценарија „отимања” стрних инфеститора за афирмацију привредно јаке Србије. То ће бити у оној мери  у којој  Србија буде имала државно и националну промишљену владу која ће све учинити да не постанемо средство за поткусуривање интереса ЕУ, САД и Руске федерације.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: