ИЗБОРНА ПРИЛИКА: СВЕТИ ЂОРЂЕ УБИЈА АЖДАЈУ

Парламентарни, локални и можда председнички  избори одржаће се 6. маја на велики хришћански празник у српском народу  познатији као Ђурђевдан. Некада су се на Ђурђевдан састајали хајдуци  у борби против Турака. Сада се на тај дан састају партијске  „војске“ да одмере политички мегдан. Коме ће грађани дати глас не  зависи само од изборне кампање и пропаганде, већ и од уверења  грађана да ће  живети боље и да ће им тањири и новчаници бити  пунији. Избори су по правилу демократска  борба за освајање власти и  управљање  државом.

Друштво је по правилу увек „слабије“ од државе, али друштво  преко гласачке воље даје снагу држави  и моћ политичким партијама и лидерима странака. Партијске „војске“ и политички „штабови“ су се већ припремили. Изборне листе странака су „елитне формације“ које својим политичким, медијским и виртуелним „борбама“ треба да освоје гласове за коалициони договор у вршењу извршне власти. Ђурђевдан је „слава“ ДС и ДСС и „жута компанија“ се нада да ће им свети  Георгије помоћи да се задрже на власти.

Истовременео, опозициона СНС са својом коалицијом  сматра да ће свети Георгије бити на њиховој страни и  да ће „аждаха“ коначно бити „уморена“. Ако се водеће партије буду држале националних вредности и поштовања верских осећања грађана, победиће они који буду имали највише друштвене и политичке реалности и прагматичности у бирачкој свести и одлуци гласача.

Економска и политичка криза у ЕУ од 2009. године до данас довела је до тога да је „пало“ 11 влада и премијера. Власт у Србији се вештачки одржавала на политици  задуживања, дозираној инфлацији и пројекцији кандидатуре за ЕУ. Србија је у вртлогу рецесије. Без одговорне Владе Републици Србији нема помоћи. У том случају, за годину дана сигурно улазимо у банкротство. Последице смо већ доживели раних деведесетих година прошлог века.

Борис Тадић чува председничке изборе као своју „златну резерву“. Ако ДС подбаци у изборној кампањи, Тадић ће прихватити и расписивање ђурђевданских председничких избора. Подаци са прошлих избора показују да су председнички избори далеко интересантнији од парламентарних. Подсетимо се, 2008. године за председника је гласало 4,6 милиона бирача, а за посланике 4,1 милион. Тадићу ће сваки глас бити потребан, па је сада прихватио да мучи Србију са председничким изборима и да је прилагођава искључиво страначким, а не државним разлозима. Како год да буде, ови избори ће бити одлука за политику изласка Србије из „канџи”  економске кризе или  даље „дављење” грађана у „живом блату”  инфлације, незапослености и  опоште беде,  што је већ виђено.

Томислав Кресовић  

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: