ПРЕДИЗБОРНА АНАЛИЗА: СТРАШЉИВЕ ОЧИ ДЕМОКРАТА

Владајућа коалиција се сада бави политичким позиционирањем и припремама  својих тимова за изборе. Борис Тадић притиска Србију да се „одрекне“ услуга Руске федерације. Србија мора да има алтернативу. Пут ка ЕУ биће за Србију дуг и тежак, најмање десет година. За то  време Србија треба да живи. Подаци говоре да смо прешли „црвену линију“ задужености од 45 одсто БДП са тенденцијом да до каја ове године пређемо од 50 или можда 60  одсто БДП.  У јануару је кроз банке из земље изашло 518 милиона евра.  Економисти кажу да ће банке наставити да повлаче новац из Србије и да током ове године може да се потроши и до две милијарде евра девизних резерви Централне банке. Сви подаци говре да Србија улази у веома кризну и економски опасну годину која помешана са изборним „ратовима” странака не доноси Србији ништа добро.

Грубе рачунице показују да је за иоле пристојан живот четворочлане породице потребно више од  1.000 евра месечно.  Ове трошкове не би могле да покрију чак ни две увећане децембарске просечне зараде од 43.887 динара. ММФ од Србије тражи да после избора направи тешке рестрикције и болне резове. У Европи, у борби с кризом увелико припремају средњорочне стратегије, које већ сад почињу да спроводе. Акценат се ставља на повећање ПДВ (Хрватска, Грчка, Италија, Француска, Португалија), смањење броја запослених у јавном сектору (Грчка, Енглеска, Немачка), смањење или замрзавање зарада у јавном сектору (Шпанија, Грчка), веће порезе на зараду и имовину богатијима (Португалија, Грчка, Француска)…Тешко ће бити новој влади да се суочи са ММФ. Србија мора себе максимално да заштити економски  јаким везама са Руском федерацијом без обзира на притисак ЕУ. На крају јануара предузећа су банкама у земљи дуговале 13,24 милијарди евра, а тешко наплативи кредити су премашили 24 одсто, односно сваки четврти зајам се не отплаћује. Због немогућности да се задуже, многе фирме су у проблему да одрже ниво пословања, а и банке, све чешће, долазе у позицију да оду у минус.

Водећа ДС  покушава да оспори политички кредибилтет СНС и њене коалиције. На примеру председника Владе Војводине и потредседника ДС Бојана Пајтића, који, ето, не види колико би то било добро за народ Србије да дођу на власт Карић или Николић, или људи који су 90-их година девастирали ову земљу и који немају никакав интелектуални и стручни потенцијал. Треба само да подсетимо да је Карић и његов ПСС-БК дао подршку у формирању владе Војоводине на челу са Бојаном Пајтићем и да је ПСС-БК био тада конструктивни демократски фактор власти у Војводини. На овом случају се јасно види да ДС-у и Пајтићу није до демократских вредности , већ само  до пуког опстанка на власти. Понашање ДС је доста панично.

Косово и Метохија  као изобрна стратегија за ДС је у  видној компромитацији и негацији референдума Срба који живе на северу Косова. Економска ситуација је изнад „црвене линије” од 45 одсто. Сама коалиција ЗЕС се већ урушила. Сада функционише председник Србије и  „сви председникови људи”. Наш народ лепо каже: „У страху су велике очи”, а очи код демократа су сада и  на леђима .

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

3 responses to “ПРЕДИЗБОРНА АНАЛИЗА: СТРАШЉИВЕ ОЧИ ДЕМОКРАТА”

  1. Srbin says :

    NAROD SRBIJE CEKA SVANUCE !

  2. Dr JAJCAR & Mr VLASTIC says :

    U Pirotu celnici URS-a su u panicnom strahu,pa iz svojih redova ubacuju 5-u kolonu u redove SNS-a,racunajuci da prikriju svoje velike kriminalne i korupcionaske radnje.Iza zavese jajcar i vojvoda momcilo,a ekzekutori vlastic,sladic,s.radenkovic uz orgije po privatnim vikendicama.

  3. Ненад says :

    Боги … чекамо те као озебли Сунце.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: